Krediidipank võitis kohtus oma suuraktsionäri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Kluge
Andrus Kluge Foto: Erik Prozes / Äripäev

Kolmapäeval otsustas riigikohus, et ei võta menetlusse Moskva Panga kassatsioonikaebust Krediidipanga nõukogu esimehe Andrus Kluge vastu, milles süüdistas Kluget valeväidete esitamises.

Eelnevalt olid nii Harju maakohus kui ka Tallinna ringkonnakohus Moskva Panga kaebused rahuldamata jätnud.

Ringkonnakohus leidis, et Moskva Pank soovis Krediidipanga aktsionärina erinevatel viisidel korduvalt saada ligipääsu Krediidipanga klientide pangasaladusega kaitstud andmetele.

Kohus leidis samuti, et Krediidipanga nõukogu, mille viiest liikmest neli olid Moskva Panga töötajad, tegevus toimus Moskva Panga juhtnööride järgi ning et Moskva Pank avaldas pangasaladuse avaldamiseks erineval viisil survet Krediidipanga töötajatele ja juhatuse liikmetele.

Kohus luges tõendatuks, et Moskva Pank tegi Krediidipanga vastaseks tegevuseks koostööd kriminaalkorras süüdi mõistetud Oleg Smoli ja Indrek Põdraga ning kasutas Oleg Smolit ja Indrek Põtra ligipääsu saamiseks Krediidipanga pangasaladusele.

Kõigi nende kohtuotsuste valguses heidab aga Krediidipank finantsinspektsioonile (FI) ette, et nad üldse andsid panga suuraktsionärile Moskva Pank 2012. aastal loa omandada Krediidipangas olulise suurusega osaluse, kuigi samal ajal FI teadis, et Moskva Pank püüdis ebaseaduslikult ligi pääseda Krediidipanga kliendiandmetele.

«Pöördusime 2011. aastal korduvalt FI poole, et Moskva Panga ebaseaduslikule tegevusele tähelepanu juhtida, aga meid ei võetud arvesse,» ütles Kluge neljapäeval toimunud pressikonverentsil.

Advokaadibüroo Raidla Ellex vandeadvokaat Toomas Vaheri sõnul peaks FI hoolt kandma selle eest, et panga aktsionäriks saaks laitmatu taustaga ettevõte. «FI oli Moskva Panga seaduserikkumistest algusest peale teadlik, kuid vaatas läbi sõrmede ega kontrollinud Krediidipanga aktsionäri tausta. Tõendid olid kõik olemas juba selleks ajaks, kui FI andis loa Moskva Pangal aktsionärina jätkata. Meile jääb see samm sügavalt arusaamatuks,» ütles Vaher.

Kluge avaldas siiski lootust, et FI võtab lähiajal päevakorda Krediidipanga suuraktsionäri küsimuse. «Meie soov oleks, et Krediidipangal kujuneks välja uus aktsionäride ring, kes sooviks ja tahaks panka edasi arendada,» märkis Kluge.

Praeguse seisuga omab Moskva Pank Krediidipangas 59,7 protsendi suurust osalust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles