Odavnev kütus kahandas inflatsiooni euroalal

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kukkunud kütusehinnad mõjutasid eurotsooni hinnaindeksit augustis enim. Pildil tankla Prantsusmaal Nizzas.
Kukkunud kütusehinnad mõjutasid eurotsooni hinnaindeksit augustis enim. Pildil tankla Prantsusmaal Nizzas. Foto: ERIC GAILLARD / REUTERS

Euroalas suurenes tarbijahinnaindeks augustis Eurostati andmetel 0,1 protsenti võrreldes mulluse aasta sama kuuga. Augusti inflatsioon oli madalam kui juulis (0,2 protsenti) ennekõike odavneva kütuse tõttu.

Kogu Euroopa Liidu inflatsioon, mis oli juulis nagu euralalgi 0,2 protsenti, kukkus augustis nulli.

Deflatsioon oli augustis 11 ELi liikmesriigis, kõige sügavam Küprosel (-1,9 protsenti), Rumeenias (-1,7 protsenti) ja Leedus (miinus üks protsent).

Aastaga tõusid hinnad enim Maltal (1,8 protsenti), Austrias (0,9 protsenti) ja Belgias (0,8 protsenti). Eestis oli augusti aastane inflatsioon üle euroala keskmise, 0,2 protsenti.

Juuliga võrreldes vähenes tarbijahinnaindeks 28 ELi liikmesriigist kuueteistkümnes, teiste seas ka Eestis (-0,2 protsenti).

Enim on euroalal aastaga kallinenud toitlustamine ning juurviljade ja tubakatoodete hinnad. Enim on odavnenud mootorikütused, kütteõli ning toiduainetest piim, juust ja munad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles