Elering maksab tänavu elektriliinide eest maamaksu

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taavi Veskimägi
Taavi Veskimägi Foto: Mihkel Maripuu

Elektri ja gaasi süsteemihaldur Elering võtab sellel aastal talumistasu taotlusi täiendavalt vastu kuni 1. novembrini ning maksab talumistasuna maaomanikele välja summa, mis võrdub tehnorajatise kaitsevööndiga hõlmatud kinnistuosa maksimaalse maamaksuga.

«Kuna talumistasu regulatsioon on puudulik, saame maksta tehnorajatisi taluvatele maaomanikele tänavu talumistasuna välja maamaksu kaitsevööndi ulatuses, vabastades maaomanikud sellise maaomandiga seotud otsesest kulust. Maamaksu ulatuses talumistasu maksmise kohustuse osas valitseb meie hinnangul selgus lähtuvalt riigikohtu otsusest ja sellest ka lähtume. Kindlasti ei ole see maaomanike poolt vaadates piisav, aga siiski samm edasi võrreldes varasemate talumistasudega,» kommenteeris Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi pressiteates. 

Ta loodab järgnevatel aastatel tugineda tasu maksmisel juba uuele selgele regulatsioonile. «Mida kõrgem on talumistasu, seda kõrgemad on näiteks ka gaasi ja elektri võrgutasud,» lisas Veskimägi.

Tunamullu maksis Elering 17 000 kinnistu pealt 10 000 eurot talumistasu, millest tihti ei piisanud maamaksu katteks. Märtsis otsustas riigikohus, et talumistasusid saavad hakata määrama kohtud. Advokaat Moonika Kukke ennustas toona, et see võib tekitada kohtuasjade laviini.

«Selle riigikohtu otsuse valguses on vajalik kiiresti luua talumistasu maksmise ühtsed alused, sest antud otsus võib viia ebamõistlikku olukorrani, kus iga üksiku kinnisasja omanikuga tuleks talumistasu suuruses eraldi kokku leppida või vaielda selle suurus läbi kohtus. See on ühiskonnale väga kallis lahendus, mis ei saa olla kuidagi toimiv,» kommenteeris Veskimägi toona.

Need talumiskohustusega kinnistute omanikud, kes on taotluse esitanud mõnel varasemal aastal, ei pea taotlust uuesti esitama, välja arvatud juhul, kui nende pangakonto number või muud olulised andmed on vahepeal muutunud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles