Superbusi omanik trügib Soome raudteeturule

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šoti miljardär Brian Souter peab plaani Soomes reisirongide turule trügida.
Šoti miljardär Brian Souter peab plaani Soomes reisirongide turule trügida. Foto: Eero Vabamägi

Soome odavbussifirma Onninen omanik, Eestis Superbusi kaubamärgiga turule tulla plaaniv šotlane Brian Souter tahab hakata Soome riikliku raudtee-ettevõttega VR konkureerima niipea kui turg avaneb.

«Ma olen väga huvitatud Soome raudteeliikluses osalemisest. Suurbritannias on mu reisirongiettevõte üks suuremaid,» ütles Souter Soome rahvusringhäälingule YLE.

Souteril on Richard Bransoniga kahasse ettevõte Virgin Rail Group, kus Souteri osalus on 45 protsenti. Virgin Raili tütarettevõte Virgin Trains on oma liikluse mahtu viimase kümne aastaga kahekordistanud.

Soome transpordi- ja kommunikatsiooniministeerium kavatseb raudteeturgu peatselt avama hakata. Transporditeenistuse osakonna juhataja Mikael Nyberg ütles YLE-le, et kõigepealt, aastatel 2017-2018, on kavas kõrvaldada tõkked vaba konkurentsi teelt Helsingi lähiliikluse turul ning seejärel kaugliikluses.

«Olen eriti huvitatud kaugliiklusest, kuid ka pealinna ümbruse lähiliiklus huvitab,» ütles Souter. Tema arvates võiks Soome valitsus avada kaugliiklusturu kiiremini kui kümne aasta pärast, seda võiks teha kas või osaliselt ja ühisfirmade kaudu.

Ka bussiliiklust tahab Souter Soomes veelgi lisada. Praegu on Onninenil sadakond bussi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles