Kreeka valimised võidavad kreeditorid

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paremäärmusliku Kuldse Koidiku toetajad eile Ateenas miitingul.
Paremäärmusliku Kuldse Koidiku toetajad eile Ateenas miitingul. Foto: Angelos Tzortzinis / AFP

Pühapäevaste varajaste üldvalimiste künnisel on atmosfäär Kreekas vaikne ja rahulik. Telgid on tühjavõitu ja voldikud puutumatult virnakestena lauakestel.

Paljud kreeklased hakkavad hääletamisest väsima, kirjutab New York Times – nüüd tuleks seda teha juba neljandat korda kolme aasta jooksul.

Angeliki Stergiou (56) ootas Syriza kampaaniatelgi läheduses sõbrannat. «Eks me kõik kuule neid laule,» ütles ta silmi pööritades. «Me ise karjusime ka neid loosungeid. Ikka ja jälle. Aga mis vahet sellest oli. Keegi ei usu enam nende juttu.»

Kuna lõviosa Kreeka tulevikust on abipaketiga juba paika pandud, ei ole mõned valijad enam kindlad, kas demokraatia veel kehtib või on juba möödas. Olgu valitsuses kes iganes, ikka otsustavad asjade üle laias laastus kreeditorid.

Ekspertide rehkenduse järgi tuleb Kreekal veel selle aasta sees võtta vastu umbkaudu 120 õigusakti.

Nagu nentis portaali Macropolis ökonomist ja analüütik Manos Giakoumis, on Alexis Tsipras, tema peamine oponent ja veel kolm parteijuhti juba kirjutanud alla abipaketi detailidele. «Jah, valimiste võitja on juba ette teada,» ütles Giakoumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles