Ametiühingud peatavad täna suure osa Soomest

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ametiühingu liikmed teel Helsingisse streikima. Silti vaatab Iraagist sisserännanu.
Ametiühingu liikmed teel Helsingisse streikima. Silti vaatab Iraagist sisserännanu. Foto: LEHTIKUVA/REUTERS

Kümned tuhanded soomlased kogunevad täna Helsingisse Rautatientori väljakule protestima valitsuse ühepoolse otsuse vastu kärpida töötajate õigusi. Massimeeleavaldus ja selle toetusaktsioonid on suurim Soome töötajate väljaastumine viimase paarikümne aasta jooksul.

Ehkki meeleavaldus ei ole päris seesama mis üldstreik, on aktsioonide mastaap üldstreigile lähedane. Üle Soome seiskub ööpäevaks kümmekond suuremat paberi-, puu- ja metallitööstuse tehast. Reedel katkestavad mitmeks tunniks töö ehitajad, kauplusemüüjad, postitöötajad, meremehed, riigiteenistujad – viimaste seas ka osa Helsingi politseinikke.

Transporditöötajate ametiliitu AKT kuuluvad töötajad seiskavad 12 tunniks Soome rongi- ning kaug- ja linnaliinibusside liikluse. AKT töötajad ei tangi ega hoolda sel ajal lennukeid lennujaamades, mis tähendab, et lennufirmadel tuleb osa Soomest väljuvaid lende ära jätta.

Hommikul kella kuuest katkestavad Soome sadamates 12 tunniks töö meremeeste ja sadamatöötajate ametühingu Merimies-Unioni liikmed. See tähendab kaubaveo ning laevade laadimise ja lossimise peatumist sadamates. Laevadega reisijatevedu puudutab sadamatöötajate tööpaus sel määral, et konteinertreilerite laevale ja laevast maha laadimine seiskub, mis võib tuua kaasa segaduse sõiduautoga reisijatele.

Reisijaid aidatakse

Viking Line, Tallink ja Eckerö Line on teatanud, et reisilaevad sõidavad Tallinna ja Helsingi vahel plaanipäraselt, ehkki võib ette tulla hilinemisi sõidugraafikus. Laevafirmad pakuvad piletite hilisemat kasutamist neile reisijatele, kel on meeleavalduse tõttu võimatu reisile jõuda.

Soome rahvuslik lennufirma Finnair, kes peab reedel 15 reisi ära jätma, nii eelmainitud AKT meetmete tõttu kui ka seetõttu, et stjuardessid teevad kahetunnise tööseisaku meeleavalduse toetuseks, pakub reisijatele võimalust muuta tänase, homse või ülehomse lennu kuupäeva.

Ametiühingute meeleavaldus Helsingi keskvaksali esisel Rautatietori väljakul algavb homme kell 11. Meeleavalduse organiseeris kolm Soome ametiühinguliitu – SAK, Akava ja SKKT –, protestides niimoodi valitsuse plaanitavate kärbete vastu töötajate õigustes. Kokku kuulub neisse liitudesse ametiühingute kaudu ligi 2,2 miljonit Soome töövõtjat.

Soome valitsus teatas läinud nädalal, et kavatseb Soome majanduse konkurentsivõime parandamiseks ühepoolselt töötajate õigusi kärpida. Meetmed sisaldavad muu hulgas puhkuse pikkuse kärbet riigitöötajatele kaheksa päeva jagu, 30 päevani, pühapäevase töö lisatasu alandamist 75 protsendini palgast, ületunnitöö kompensatsiooni kärpimist poole võrra ning esimese haiguspäeva muutmist kompensatsioonivabaks. Ainuüksi riigisektoris annaks säästumeetmete pakett valitsuse arvutusel üle miljardi euro kokkuhoidu aastas.

Meetmed otsustas peaminister Juha Sipilä valitsus rakendada seetõttu, et juba ligi aastapäevad koos ametiühingute ja tööandjate esindajatega organiseeritud ühiskondliku kokkuleppe protsess, mille eesmärk oli Soome majandus august välja tõmmata ja mis nägi ette, et kõik kolm osapoolt teevad oma õigustes järeleandmisi, sumbus sel suvel. Sipiläl on siiski kindel eesmärk parandada selle valitsuse ametiajaga Soome konkurentsivõimet viie protsendi võrra.

Ettepanekuid pole tehtud

Ametiühinguliitude teatel on valitsus kärbetega aga astunud üle punase joone: seni oli Soomes tavaks kokku leppida, mitte ühepoolselt ja läbi rääkimata õigusi kärpida. Ehkki Sipilä on öelnud, et ootab ikkagi veel töötajate esindajatelt ettepanekuid, kuidas majandus tõusuteele aidata, ei ole neid ametiühingutelt enne meeleavaldust tulnud.

Soome ajakirjanduses avaldatud info, et ametiliidud pakkusid Sipiläle paketi ärajätmise eest nõustumist puhkusetasu kärpimisega poole võrra, ei ole ükski ametiühingujuht seni kinnitanud. Ilmselt ei taheta teha ka ühtki konstruktiivset ettepanekut enne, kui meeleavaldusel on oma jõudu näidatud.

Eile õhtul esines Sipilä Soome televisioonis pöördumisega rahvale, mis on pretsedenditu samm, sest Soome riigijuhid teevad üldiselt teleavaldusi ainult pidupäevade puhul. Viimati pöördus rahva poole 1961. aastal Urho Kaleva Kekkonen, kes oma Moskva visiidi järel pidas vajalikuks soomlastele selgitada Soome ja NSVLi vahelisi suhteid. «1961. aastal naasis Kekkonen Nõukogude Liidust ja pidas rahvale kõne; 2015. aastal lahkus Soomest IMFi delegatsioon ja Sipilä pidas rahvale kõne,» ironiseeriti Soome sotsiaalmeedias.

Kekkoneni ja Sipilät ühendab teinegi seos: 22. märtsil 1956, kui Kekkonen presidendina ametisse asus, tervitas teda samal päeval alanud üldstreik. Sõjajärgne hindade riiklik reguleerimine ja talongimajandus oli just lõppenud, hinnad olid hakanud kerkima, aga palgad mitte. Kolm nädalat kestnud streigi põhinõudmine, mis lõpuks rahuldati, oli saada 12 marka lisaks toonasele tunnipalgale. Jätkuv inflatsioon sõi aga palgalisa peatselt ära.

Mis juhtub homme Soomes?

- Bussiliiklus seiskub ööpäevaks. Transpordi ametiühingu AKT otsus ei puuduta tellimusreise, vaid ainult liinireise.

- Rongiliiklus seiskub kella 6–18. Enne kella 6 hommikul startinud rongid sõidavad siiski lõpuni.

- Lennuliikluses on päev läbi segadus, sest AKT liikmed ei tangi ega hoolda lennukeid. Stjuardesside ametiliidu liikmed ei teeninda lennukeid kella 11–13.

- Meremeeste ametiühingu Merimies-Unioni liikmed katkestavad kella 6–18 kaubalaevade laadimise ja lossimise Soome sadamates. Reisilaevadel ei tööta Merimies-Unioni liikmed kella 11–13.

- Osa kauplusi on samuti kinni kella 11–13, kui kauplusetöötajaid esindava ametiühing PAM liikmed katkestavad töö.

- Mõned tervishoiuasutused on osaliselt suletud, sest tervishoiutöötajad on meeleavaldusel. Kriitilisi operatsioone ja elutähtsat ravi töökatkestus ei puuduta.

- Koolid ja lasteaiad hoitakse siiski lahti, ehkki osa õpetajaid osaleb meeleavaldusel.

- Hommikune post veetakse postiala ametiliidu teatel laiali, kuid päeval postitöötajad ei tööta.

- Riigiteenistujaid ühendava ametiühingu Pardia liikmed katkestavad ajavahemikul 10–15 töö. Pardiasse kuulub muu hulgas ka pealinna politseinikke.

- Ööpäevaks seiskuvad Stora-Enso, UPM ja Metsä-Groupi paberi- ja tselluloositehased. Puu- ja metsatööstuse töötajaid esindav Puuliitto teatas, et liitu kuuluvad operaatorid ja puusepad ei tööta kella 6–18.

- Metallitööstuse ametiliidu Metalli liikmed lähevad Helsingisse meeleavaldusele, mistõttu seiskuvad reedel terveks päevaks mitu metalli- ja masinatööstuse käitist.

- Lapin Kulta õlut tootva Hartwalli õlletehase töölised katkestavad töö ööpäevaks.

- Ametiühingusse Rakennusliitto kuuluvad ehitustöölised peatavad töö kolmeks tunniks kella 6 ja 18 vahel.

- Kella 6–18 ei tööta ka elektrike ametiliidu Sähköliitto liikmed. Erand tehakse elektri- ja soojusjaamadele, kriitiliste ja elutähtsate ühenduste ning tähtsate riiklike struktuuride hoolduspersonalile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles