Eesti Energia sai võlakirjade refinantseerimisega kahju

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia finantsjuht Andri Avila.
Eesti Energia finantsjuht Andri Avila. Foto: SCANPIX

Eesti Energia sai eelmisel nädalal toimunud võlakirjade refinantseerimisega raamatupidamiskahju, sest ostis vanu võlakirju nominaalväärtusest kõrgema hinnaga.

Eesti Energia emiteeris eelmisel nädalal 500 miljoni euro eest võlakirju, mille eest ostis 248 miljoni euro eest võlakirju, mille lunastamistähtaeg on 2018. aastal ning 193,7 miljoni euro eest võlakirju lunastamistähtajaga 2018. aastal, teatas Eesti Energia Londoni börsile. Kokku seega 441,7 miljoni väärtuses. Seega saadi tehinguga 58,3 miljonit arvestuslikku kahju.

Eesti Energia sõnul ettevõtte ühekordsele kasumile see siiski mõju ei avalda.

«Uute võlakirjade madalam intress ja pikk tähtaeg rohkem kui kompenseerivad selle vahe kasumiaruandes. Samuti rahavooliselt on võlakirjade refinantseerimisel makstavatele intressidele positiivne mõju, kuna asendasime 4,25 protsendilise ja 4,5 protsendilise kupongiga võlakirjad 2,384 protsendilise kupongi vastu,» selgitas Eesti Energia Postimehele.

Lisaks soovis Eesti Energia varasemaid võlakirju kokku 700 miljoni euro ulatuses, aga õnnestus finantseerida vaid 442 miljoni euro eest.

Eesti Energia selgitas, et võlakirjade tagasi müümine oli vabatahtlik ning osa investoreid ei olnud müümisest huvitatud.

«On tavapärane, et selliste tagasiostupakkumiste käigus õnnestub tagasi osta ainult osa kogu algsest emissioonist ning hulk investoreid jääb võlakirju hoidma kuni algse tähtajani. Ka meie eeldus oli, et tagasi ostame ainult osa. Uue emissiooni maht oli Eesti Energia jaoks ajaloo suurim ja näitab meie hinnangul, et ettevõte on investoritele huvipakkuv partner,» selgitas ettevõte.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles