Teadlased lõid pirnidevahelise internetiprotokolli

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mänguasjade interneti kontseptsioon
Mänguasjade interneti kontseptsioon Foto: Disney Research Labs

USA teadlased ettevõttest Disney Research Labs on loonud uudse võrgutehnoloogia, mis ei võimalda LED-lampidel mitte ainult omavahel suhelda vaid teha seda viisil, mis on omane internetile ja selle tehnilistele protokollidele.

Valguse teel signaalide edastamine ei ole midagi uut – Šoti innovaator Alexander Graham Bell näitas seda, et kõne saab edastada valguseks muudetuna, juba 1880. aastatel – palju varem, kui seda hakati edastama raadiolainete abil, vahendab NDTV.

«Kommunikatsioon valguse teel võimaldab luua veelgi tõelisemat asjade internetti, kuna ka koduseadmed, mis on küll varustatud LED-lampidega, kuid mitte raadiosaatjatega, saab muuta interaktiivseteks suhtlussõlmedeks,» ütles ettevõtte traadita ühenduse uurimiserühma juht Stefan Mangold.

«Me ei räägi ainult sensoritest, nutitelefonidest ja seadmetest. Samahästi võivad süsteemi kuuluda ka LED-pirnidega mänguasjad ja moodustada «mänguasjade interneti», kus lelusid saab traadita liita, monitoorida ja juhtida,» märkis Mangold.

Uus tehnoloogia kannab nime Visible Light Communication (VLC). Mangold ja tema kolleegid esitlesid oma VLC-alaste uuringute tulemused möödunud nädalal Pariisis toimunud nähtava valguse põhise side teemalisel seminaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles