Küttepuit kallines aastaga ligi 20 protsenti

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Margus Ansu.

Erametsakeskuse poolt tellitud puiduturu kolmanda kvartali ülevaatest selgub, et kolmandas kvartalis tegid märkimisväärse hüppe küttepuidu hinnad.


Ülevaates tõdetakse, et seda kasvu oli nõudluse kasvu suurenemise tõttu oodata.

Samas selgub, et aasta taguse ajaga võrreldes kallines küttepuit ligi viiendiku võrra ning möödunud kvartaliga võrreldes 13,2 protsenti.

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) hinnad on kasvanud aasta taguse ajaga aga koguni 36,7 protsenti, viimase kvartali hinnakasv ulatub ligi 13 protsendini.

Ülevaates märgitakse, et ka Eesti Konjunktuuriinstituudi (EKI) hinnastatistika kinnitab kasvutrendi. Aastaga on saagimata küttepuit ehk 3 meetrine ümarmaterjal kallinenud ligi kolmandiku ja viimase kvartaliga enam kui 8 protsenti.

Lepahalgude hinnatrend on olnud siiski erinev. Nii kuivade kui märgade halgude hinnapõhi jäi just aastatagusesse aega.
Vaatamata sellele, et kuivade halgude hind on käinud üles ja alla, on nad aastaga kallinenud koguni 42 protsenti.

Märgade halgude hinnakõver on olnud märksa stabiilsem ning tänaseks on nad aasta taguse ajaga võrreldes kallinenud 12 protsenti.

Brikettide hinnad on püsinud mõõdukas kasvus. Aastaga on puitbrikett kallinenud  7 protsenti ja viimase kolme kuuga 5 protsenti. Ainuke suurem langeja puitkütuste turul on olnud graanulid.

Nende hind on olnud läbi aegade küllaltki muutlik, käies kord üles ja siis jälle sama palju alla. Tänase seisuga on nad nii aasta taguse hinnaga kui ka viimase kvartali taguse hinnaga võrreldes odavnenud 3 protsenti.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles