Fotod: transiidiettevõtte töötajad nõudsid häälekalt õigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Rävala puiesteel
Meeleavaldus Rävala puiesteel Foto: Jonatan Karjus

Transiidikeskuse AS töötajad nõudsid täna hommikul ettevõtte Rävala puiestee kontori ees turvalist töökeskkonda ja töötajate esindaja tunnustamist läbirääkimiste partnerina.

«Meelt avaldati selle vastu, et meil on Eestis üks ettevõte, kes ei tunnista meie riigi õiguskorda. Selleks on Transiidikeskuse AS ja tema juhtkond,» ütles Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu juhatuse esimees Jüri Lember. «Ettevõttes toimub kolme seaduse eiramine. Need on töötajate usaldusisikute seadus, ametiühingu seadus ja töötervishoiu seadus.»

Meeleavaldusel koguti ligi 50 allkirja
Meeleavaldusel koguti ligi 50 allkirja Foto: Jonatan Karjus

«Mehed nõuavad seda, et ettevõttes lõppeks ohtlik töökeskkond. Möödud sügisest on 20 inimest koondatud, ent töö intensiivsus pole muutunud, see on teinud töökeskkonna veel ohtlikumaks,» selgitas Lember. «Juuli lõpus kukkus üks raskekonteiner laeva trümmi*. See on lihtsalt tagajärg sellele, et ettevõte ei taga tööohutuse nõudeid.»

Lemberi sõnul ei julgenud ettevõtte juhid töötajatega kohtuda ja panid kontori uksele sildi, et täna töötatakse Muuga kontoris.

Dialoog töötajatega = tööohutus
Dialoog töötajatega = tööohutus Foto: Jonatan Karjus

Meelavaldus algas kell 10 ja lõppes 11 paiku.

Postimehel ennelõunal ettevõtte juhtkonda tabada ei õnnestunud.

Otsitud süüdistused

Pärastlõunal saatis Transiidikeskuse AS juhatuse esimees Erik Laidvee Postimehele kommentaari, milles märkis, et nende hinnangul on tänase meremeeste ametiühingute poolt korraldatud piketi tegelikud põhjused teadmata.

«Meie ei saa ettevõttena seista vastu oma töötajate õigusele soovi korral organiseeruda seadustega ettenähtud korras, sealhulgas nende õigusele erinevatesse ühingutesse kuuluda,» ütles ta.

«Meremeeste ametiühing pole aga rahul, et me ei ole tunnustanud nende poolt nimetatud inimest enda töötajate usaldusisikuna. Tõepoolest, meie arvates pole ei seadusest tulenevalt ega ka sisuliselt Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühingu esindaja meie töötajate huvide esindaja,» tõdes Laidvee.

Tema sõnul on ka ülejäänud nende suunas pillutud süüdistustest otsitud.

«Transiidikeskuses on hea töötada. Jälgime hoolsalt tööohutuste nõudeid. Me peame on inimestest lugu, koolitame neid ning lisaks töötingimuste ja -ohutuse pidevale parandamisele maksame neile konkurentsivõimelist palka, millele lisandub hulk soodustusi meie motivatsioonipaketist,» nentis Laidvee.

Ta lisas, et kahjuks on nad sunnitud nendelt soodustustelt tasuma ka erisoodustusmaksu, kuna riik loeb näiteks töötajate tervist edendavaid ning teisi töötajate heaks tehtavaid soodustusi maksuga karistatavaks.

Laidvee sõnul viiakse koostöös juhtiva Eesti personalifirmaga Fontes läbi pidevalt palgauuringuid. «Viimane uuring valmis nädal tagasi ja selle põhjal teame, et näiteks meie dokkerite palk on konkrentsivõimeline ja kõrgem keskmistest,» ütles ta.

Tema sõnul jääb arvestades transiidisektori majanduslikku surutist ja kaubamahtude drastilist langust õhku küsimus, kelle huvides meremeeste ametiühing tegutseb.

Transiidikeskuse AS on 1996. aastast edukalt tegutsev stividori täisteenust pakkuv ettevõte. Transiidikeskuse stividoriteenuste põhitegevus on koondatud AS Tallinna Sadam Muuga sadama vabatsoonis tegutsevatesse konteiner- ja üldkauba terminalidesse.

* EMSA lükkab ümber ebaõige faktiväite

Käesolevaga avaldab Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing, et väljaande Postimees Tallinn City 14.09.2015 uudises „Fotod: transiidiettevõtte töötajad nõudsid häälekalt õigusi“ avaldatu, et juuli lõpus kukkus üks raskekonteiner laeva trümmi, on vale.“

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles