Spämmijast seaduskuulekaks otseturustajaks – on see võimalik?

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
40 aastat tagasi saadeti üle interneti esimene sõnum. Pildil tänased arvutikasutajad.
40 aastat tagasi saadeti üle interneti esimene sõnum. Pildil tänased arvutikasutajad. Foto: Caro / Scanpix

Advokaadibüroo Luiga Mody Hääl Boreniusadvokaat Ave Piiki sõnul võib seaduse kohaselt tarbija elektronpostiaadressile pakkumise edastada üksnes tarbija eelneval nõusolekul.

«Sinu e-postkast on jälle rämpskirjadega üle kuhjatud ja telefonile tuli taas soovimatu reklaamihõnguline tekstisõnum? Sa leiad end järjest tihemini selle kõige üle kaeblemas, aga pole ka päris kindel, kas ja mida olukorra lahendamiseks ette võtta,» kirjutas Piik OKIA blogis.

Seadus näeb Piiki kinnitusel nimelt ette, et tarbija (s.t füüsilise isiku) faksile ja telefoni automaatvastajale või elektronpostiaadressile võib pakkumise edastada üksnes tarbija eelneval nõusolekul.

Muid individuaalset suhtlemist võimaldavaid sidevahendeid võib pakkumise edastamiseks kasutada, kui tarbija ei ole nende kasutamist sõnaselgelt keelanud.

«Seega reklaamieesmärgil telefonikõne tegemiseks ei ole VÕS-i kohaselt adressaadi eelnevat nõusolekut vaja, muidugi ainult juhul, kui isik ei ole eelnevalt keelanud selliseid kõnesid teha.»

VÕS § 60 kohaldub ka juhul kui majandus- või kutsetegevuses tegutsev isik teeb pakkumise tarbijale.

Pakkumine VÕS tähenduses on tarbijale tehtud ettepanek teha pakkumus.

Pakkumus on lepingu sõlmimise ettepanek, mis on piisavalt määratletud ja väljendab pakkumuse esitaja tahet olla ettepanekule nõustumuse andmise korral sõlmitava lepinguga õiguslikult seotud.

«Seega on tarbijale saadetav reklaam pakkumine, kui ta selle põhjal kauba või teenuse ostmiseks siduvalt soovi avaldades loetakse tellimuse esitanuks,» selgitas Piik.

Pikemalt loe otseturundusest ja selle reeglitest internetiturunduse blogist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles