Eesti Posti hinnapoliitika paneb lehed raskesse seisu

Hetlin Villak-Niinepuu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehed
Ajalehed Foto: typepad.com

Eesti Ajalehtede Liit (EALL) peab Eesti Posti ajakirjanduse kojukande uut hinnatabelit ebaõiglaseks ning selle kujunemise metoodikat arusaamatuks.

Samuti pole EALL nõus mõni aeg tagasi Vikerraadio hommikuintervjuus kõlanud Eesti Posti juhatuse liikme Aavo Kärmase väitega, et väheneva tiraaži puhul kataks maakonnalehtede kallineva kojukande riiklik dotatsioon ning tellijatele jääks hind samaks.

Liit mõistab siiski Eesti Posti soovi uudses konkurentsiolukorras siduda kojukande hindu ajalehtede tiraaži suurenemise või vähenemisega ehk tiraaži suurenedes saab väljaanne soodustust, tiraaži vähenedes peab aga maksma senisest enam.

Paraku on aga ajalehtede tiraažid viimaste aastate majanduslanguse jooksul vähenenud. Maakonnalehtede tiraažide langus on mõnel pool põhjustatud ka rahvastiku jätkuvast vähenemisest.

Need on protsessid, mida Eesti ajalehed ei saa oma käsutuses olevate vahenditega mõjutada ning mille mittearvestamine seab ajalehed veelgi raskemasse seisu - ning mis võib tähendada neist mõnede sulgemist, seisis EALLi teates.

Liit juhib tähelepanu, et riiklikku kojukande dotatsiooni ei maksta mitte maakonnalehtedele, vaid Eesti Postile maakojukande elushoidmiseks Eesti riigis.

«Kui Eesti Post vajab mistahes põhjusel lisavahendeid, võiks neid ajalehtede asemel küsida riigilt.»

Samuti peab liit tõenäoliseks, et Eesti Posti poolt ühepoolselt kehtestatud nn. hinnaredel tooks ajalehtedele kaasa tellimishindade tõusu, mis langeks kahetsusväärsel moel euro kasutuselevõtu perioodi.

EALL hindab Eesti Posti viimastel aastatel tehtud pingutusi töökorralduse parandamiseks ning võtab sõna-sõnalt Vikerraadio hommikuintervjuus kõlanud Eesti Posti juhatuse liikme lubadust, et Eesti Post ei suhtle oma klientidega enam diktaadipositsioonilt.

Sellest lähtuvalt kutsus Eesti Ajalehtede Liit Eesti Posti üles ka vastastikuselt kasulikele läbirääkimistele, mis garanteeriks tellijale teenuse kvaliteedi ning hinna püsimise samal tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles