Võltsitud Süüria passide äri õitseb

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria pass.
Süüria pass. Foto: aljazeera.com

Sel nädalal Budapestis Keleti jaamas koos suure sisserändajate summaga rongi oodanud süürlane Mahmoud oli ebameeldivalt üllatunud nähes, kuivõrd paljud mujalt pärit inimesed end süürlastena esitlesid.  

Juba teel läbi Kreeka ja Balkanimaade oli Mahmoud märganud, kuidas «kamp iraaklasi võltsitud Süüria passe ostis.» Mahmoud kurtis Wall Street Journali reporterile, et paljud süürlased on nüüd mures oma passide pärast, mis võidakse ära varastada.

Olukorras, kus Euroopa valmistub võtma vastu suures koguses põgenikke eriti just Süüriast, üritavad iraaklased, liibüalased, palestiinlased ja teised end sageli süürlastena näidata, ütlesid humanitaartöötajad, valitsusametnikud ja teised migrandid.

Septembri alguses teatas Frontex, et kaubitsemine Süüria passidega on tõusuteel – kummaline pööre arvestades seda, et alles hiljuti peeti antud dokumenti sisuliselt kasutuks.

Läinud nädalal konfiskeerisid Saksa võimud mittu pakki Süüria passidega – nii võtsitud kui ehtsatega.  

Teadaolevalt õpivad «süürlased» pähe Damaskuse ja Aleppo tänavakaarte, et vastata ametnike küsimustele oma väidetava kodukandi kohta. Samal moel valetavad vahel aafriklased, et on pärit Eritreast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles