Põllumehed lähevad traktoritega Toompeale kriisiabi küsima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumeeste meeleavaldus 2009. aastal Toompea lossi ees
Põllumeeste meeleavaldus 2009. aastal Toompea lossi ees Foto: Postimees / Scanpix

Esmaspäeval toimub riigikogu ees kolme põllumeeste organisatsiooni korraldatud traktoritega meeleavaldus, kus nõutakse kohest kriisiabi ja üleminekutoetusi.

Meeleavalduse korraldavad Põllumeeste Keskliit, Talupidajate Keskliit ja Põllumajandus-Kaubanduskoda (EPKK). Korraldajate teatel oodatakse Toompeale sadakonda traktorit, mitutsada põllumeest ja nende toetajaid.

«Põllumehi toob kõige kiiremal saagikoristuse ajal Toompeale sügav mure ja rahulolematus riigi tegevusetuse üle põllumajandussektorit tabanud kriisi mõjude leevendamisel,» kirjutas EPKK pressiteates. «Nii piima- kui sealihasektoris on turuhinnad olnud pikka aega madalamad tootmiskuludest. Põllumajandustootjad on raskustesse sattunud meie kõigi julgeoleku seisukohalt oluliste poliitiliste otsuste tulemusel. Ühiskond peaks olema solidaarne, et Venemaa impordikeelu kulud ei jääks vaid põllumeeste kanda. Impordipiirangute drastilist majanduslikku mõju võimendab Eestisse jõudnud sigade Aafrika katk ja sellega seotud piirangud.»

«Eesti on üks vähestest Euroopa Liidu liikmesriikidest, kus piimatootmine on pärast kvootide kaotamist vähenenud. Valdav enamus EL riike suurendavad piimatootmist, sest selles nähakse perspektiivi ja olulist tuluallikat riigi majandusele. Eesti piimakari kuulub Euroopa viie parima hulka ja piimatootmise vähenemine Eestis ei toimu mitte meie põllumeeste saamatuse tõttu, vaid see on selgelt riigi poliitiliste valikute tulemus,» ütles EPKK juhataja Roomet Sõrmus pressiteates.

Sõrmuse sõnul peab valitsus lõpuks mõistma, et me ei saa Euroopa Liidu liikmesriigina ignoreerida ühise põllumajanduspoliitika ja ühisturu mängureegleid ning jätta süstemaatiliselt oma tootjaid halvemasse konkurentsiolukorda. «Tänane kriis on nii sügav, et oleme ilma valitsuse kiire sekkumiseta kaotamas kümnendikku oma piimakarjast ja kolmandikku sealihatootmisest. See jätab eelkõige maapiirkondades tööta tuhanded inimesed, vähendab märkimisväärselt maksutulu, mõjub negatiivselt riigi niigi puudujäägis väliskaubandusbilansile. Loomakasvatuse hääbumine mõjub valusalt kõikidele põllumajanduse sidussektoritele terves väärtusahelas.»

Riigikogu avaistungi eelsel meeleavaldusel nõutakse EPKK teatel, et põllumeestele Euroopa Liidu poolt lubatud ja kõigis teistes riikides makstavad üleminekutoetused jõuaksid järgmise aasta riigieelarvesse ja et tänavu makstaks põllumeestele kriisiabi lisaks Euroopa Liidu poolt tulevale abile.

«Ajutine kriisiabi Euroopa Liidust annab Eesti tootjatele korraks hingamisruumi, kuid ilma Eesti riigipoolse panuseta siseriiklike üleminekutoetuste näol pole võimalik taastada põllumajandustootjate kindlustunnet tootmisega jätkata ning piima- ja seakarjade hävitamine jätkub,» teatas EPKK.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles