Toidu hinnad tegid 7 aasta suurima kukkumise

Tõnis Oja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma lehmad lüpsavad liiga palju, mistõttu on piimasaaduste hinnad langenud 6 aasta madalaimale tasemele. Pildil Uus-Meremaa piimafarm.
Maailma lehmad lüpsavad liiga palju, mistõttu on piimasaaduste hinnad langenud 6 aasta madalaimale tasemele. Pildil Uus-Meremaa piimafarm. Foto: SCANPIX

Toiduainete ülepakkumine ning mure Hiina majanduskasvu aeglustumise pärast põhjustas toiduainete hindade suurima kukkumise viimase seitsme aasta jooksul.

ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO) koostatud indeks, mis järgib 73 erineva toiduaine hinnaliikumisi, kukkus augustis 5,2 protsenti, mis on selle suurim langus alates 2008. aasta detsembrist. Indeks on langenud juba 10 järjestikkust kuud, mis on pikim langus alates 1998. aastast, vahendab Bloomberg.

«Turul on külluslik nisu pakkumine, mida toetab oodatust parem saagikus põhjapoolkeral,» kirjutas agentuur täna avaldatud raportis. «Hindu aitas alandada energiahindade langus ja mure Hiina majanduskasvu aeglustumise ning selle negatiivsete tagajärgede pärast maailma majandusele ja finantsturgudele.»

Organisatsiooni toiduainete hinnaindeks hõlmab teravilju, liha, piimasaadusi, toiduõlisid ja suhkrut.

Teraviljaindeks kukkus seitse protsenti viie aasta madalaiamale tasemele. Piimasaaduste hinnad kukkusid 9,1 protsenti kuue aasta madalaiamale tasemele, mille põhjuseks oli nõudluse langus Hiinas ning suur pakkumine. Suhkruindeks kukkus 10 protsenti madalaimale tasemele alates 2007. aastast ning taimeõli indeks 8,6 protsenti kuue aasta madalaimale tasemele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles