Viis nippi, kuidas ülipikast tööpäevast taastuda

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kookosõli.
Kookosõli. Foto: SCANPIX

Vahel tuleb igal juhil ja ettevõtjal ette päevi, mil töötunnid venivad hilisõhtuni või lausa varajase hommikuni. Entrepreneur.com jagab viite kasulikku nippi, kuidas hoolimata väsimusest järgmisel tööpäeval siiski produktiivne olla.

Tarbi palju B-vitamiine

Kui sa magamise asemel teed öö otsa tööd, kasutab keha rohkem B-vitamiine, seehulgas ka ühte põhilist energiaressurssi B12. Lisaks sellele, et sa tunned end järgmisel päeval väsinuna, põhjustab B12 nappus ka kognitiivsete funktsioonide halvenemist ning üldist kehva tuju. Seetõttu tuleks päevamenüüsse lisada B12-rikkaid toite nagu veiseliha ja kodujuust või tarvitada toidulisandeid.

Varu ženšenni

Kui inimene magab öösel normaalselt, on stressihormooni kortisooli tase öösel madal. Üleval püsides aga kortisooli tase tõuseb ning see võib tekitada ärevust, tõsta vererõhku, põhjustada tujukust ja stressi.

Selle vältimiseks on võib tarvitada adaptogeenseid taimi, mille seas ženšenn on vast kõige tuntum ja kättesaadavam. Lisaks stressitunde vähendamisele aitab see kaasa ka ajufunktsioonide teravnemisele ehk aitab sul ka väsinuna produktiivne olla.

Väldi suhkrut ja teraviljatooteid

Suhkru- ja süsivesikurikkad tooted võivad küll pakkuda kiiret energiasüsti, kuid nende mõju on ajutine ning põhjustab veidi aja pärast veresuhkru taseme kiiret langust, mis viib keha veel kehvemasse seisundisse. Suhkrute ja süsivesikute asemel tuleks eelistada pigem valgu- ja kiudainerikkaid toitusid.

Lisa kookosõli

Kookosõli sisaldab kasulikke rasvasid, mis muudetakse maksa poolt kohe energiaks. Näiteks saab kookosõli kasutada küpsetamisel või ka mee ja chia-seemnetega segatuna koduse energiakütusena.

Tee üks pikem uinak

Ükskõik, mida sa ka ei sööks, parim ravi üleväsimuse vastu on siiski uni. Võimalusel tuleks teha vähemalt üks terve unetsükliga ehk 1,5-2tunnine uinak, mis peaks olema läbi enne kella kolme pärastlõunal, et mitte muuta sind järgmisel ööl unetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles