Väliskaubandus kahanes juulis

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kütuserong. Mineraalsete toodete, sh kütuse kaubavahetuse kahanemine viis väliskaubanduse juulis langusesse.
Kütuserong. Mineraalsete toodete, sh kütuse kaubavahetuse kahanemine viis väliskaubanduse juulis langusesse. Foto: Peeter Langovits

Kaupade eksport kahanes juulis võrreldes mulluse sama kuuga kuus ja import neli protsenti, teatas statistikaamet. Enim mõjutas ekspordi ja impordi vähenemist elektriseadmete ja mineraalsete toodete kaubavahetuse kahanemine.

Juulis eksporditi kaupu jooksevhindades 0,9 miljardi ja imporditi 1,1 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 165 miljonit eurot, kuus miljonit eurot enam kui mullu juulis.

Kõige enam eksporditi juulis elektriseadmeid (20 protsenti Eesti koguekspordist) ja mineraalseid tooteid (12 protsenti). Võrdselt üheksa protsendini ulatus mehaaniliste masinate, puidu ja puittoodete ning põllumajandussaaduste ja toidukaupude eksport.

50 miljoni euro võrra kahanes juulis elektriseadmete väljavedu, 17 miljoni võrra mineraalsete toodete ning 13 miljoni võrra metalli ja metalltoodete väljavedu. Mullu sama ajaga võrreldes suurenes enim mitmesuguste tööstustoodete ning mehaaniliste masinate eksport, vastavalt 16 ja 14 miljoni euro võrra.

Kõige rohkem imporditi juulis samuti elektriseadmeid (17 protsenti koguimpordist), mineraalseid tooteid (12 protsenti) ning põllumajandussaaduseid ja toidukaupu (11 protsenti).

Impordi vähenemist mõjutas enim elektriseadmete ja mineraalsete toodete sisseveo kahanemine, vastavalt 44 miljoni ja 14 miljoni euro võrra. Samas suurenenes transpordivahendite sissevedu viie miljoni euro võrra.

Ekspordi sihtriikide seas oli juulis esikohal Rootsi (18 protsenti koguekspordist), järgnesid Soome (16 protsenti) ja Läti (11 protsenti). Rootsi eksporditi enim elektriseadmeid ja mehaanilisi masinaid, Soome elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Lätti mineraalseid tooteid (sh elektrienergia) ning põllumajandussaadusi ja toidukaupu.

Enim vähenes eksport USAsse ja Lätti, seda mineraalsete toodete ja elektriseadmete väljaveo kahanemise tõttu.

Samas kasvas kümne miljoni euro võrra eksport Norra, kuhu viidi mullusest enam mitmesuguseid tööstustooteid (sh mööbel, kokkupandavad ehitised).

Kõige rohkem imporditi kaupu Soomest (14 protsenti Eesti koguimpordist), Saksamaalt (11 protsenti) ja Leedust (10 protsenti). Soomest imporditi kõige rohkem elektriseadmeid ja mineraalseid tooteid (sh mootorikütus, elektrienergia), Saksamaalt mehaanilisi masinaid ja transpordivahendeid ning Leedust mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu.

Enim kahanes kaupade import Saksamaalt (17 miljoni võrra), Suurbritanniast (13 miljoni võrra) ning Hiinast (10 miljoni võrra). Saksamaalt vähenes mineraalsete toodete (sh mootoriõli), Suurbritanniast mehaaniliste masinate ning Hiinast elektriseadmete sissevedu.

Kümne miljoni euro võrra suurenes kaupade import Leedust, kust veeti rohkem sisse mineraalseid tooteid (sh mootorikütus).

Võrreldes tänavu juuniga kahanes juulis kaupade eksport seitse ja import viis protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles