Norrat ähvardab ajude tagasivool välismaale

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Norra ettevõtte Aker Solutions töötaja naftaplatvormi hooldustöödel.
Norra ettevõtte Aker Solutions töötaja naftaplatvormi hooldustöödel. Foto: akersolutions.com

Kui ameeriklasest insener Luke Rickert Oslosse naftateenuste firmasse Aker Solutions ASA tööle tuli, oli osakonnas kolleege viieteistkümnest riigist – hoogsalt arenev naftatööstus vajas oskustöölisi ning inimesi tuli Indiast Brasiiliani.

Kohale meelitati talente 20 000 dollari suuruse kolimistoetuse, kõrgete palkade ja sõbralike töögraafikutega, kirjutab Bloomberg Business. Spetsialistide abiga tehti nafta rahaks ning loodi maailma suurim riiklik varafond.

Nüüd mil toornafta hinnad on all ning Norra seisab silmitsi suurima naftainvesteeringute kukkumisega alates aastast 2000, võivad kogenud eksperdid kaotsi minna.

«Nad kaotavad palju koolitatud ja kogenud insenere,» ütles Rickert (39), kes koos 500 töötajaga läinud nädalal Aker Solutionsist koondati.

Paljud välismaalased on riigis «spetsialistiviisadega», mille pikendamiseks on tarvis kindlat töökohta. Ühtlasi ei kvalifitseeru nad töötu abirahale. «Meil kõigil tuleb lahkuda,» tõdes Rickert.

Norra statistikaameti andmetel on netomigratsioon tänavu juba kukkunud 20 protsenti 2014. aastaga võrreldes. Keskpanga prognooside kohaselt kahaneb netomigratsioon 2012. aasta tipptasemelt 2018. aastaks 36 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles