Kataloonia kavandab keskpanka, maksuametit ja armeed

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kataloonia iseseisvuse toetajad
Kataloonia iseseisvuse toetajad Foto: SCANPIX

Kataloonia liidrid on viinud iseseisvumise plaanid uuele tasemele: kavas on rajada omaenda diplomaatiline teenistus, keskpank, maksuamet ja isegi relvajõud.

Plaan käivitub juba oktoobris, kui Hispaaniast eraldumist pooldavad erakonnad 27. septembril toimuvatel piirkondlikel valimistel piisava enamuse saavutavad. «Mõte ei ole iseseisvust otsekohe välja kuulutada,» ütles Kataloonia president Artur Mas Financial Timesile. «Mõte on käivitada protsess, mis viib iseseisva Kataloonia riigini.»

«Järgmise valitsuse üks võtmetähtsusega ülesanne on luua riigistruktuurid võtmaks järge üle Hispaania omadelt: näiteks maksuamet, mille kallal me juba poolteist aastat tööd oleme teinud, või sotsiaalkindlustus või keskpank,» lisas Mas.

Ühtlasi algaks Kataloonia põhiseaduse ettevalmistamine.

Kõige delikaatsem küsimus on Kataloonia kaitseväe kavandamine, mille osas elanikel Masi sõnutsi veel konsensust pole. «Kuid minu partei ja mina isiklikult usume, et Kataloonia peab jääma NATO liikmeks. Ja NATO liikmena tuleks meil täita oma kohust... Ilma kasvõi kerge riikliku kaitsestruktuurita Kataloonia hakkama ei saaks.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles