Siin need on: Apple tutvustas maailmale uut telefoni, iPadi ja nutikella

Aivar Pau
, tehnoloogiaajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 9: Apple CEO Tim Cook introduces the new iPhone 6s and 6s Plus during a Special Event at Bill Graham Civic Auditorium September 9, 2015 in San Francisco, California. Apple Inc. unveiled latest iterations of its smart phone, forecasted to be the 6S and 6S Plus. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple TV set-top box.   Stephen Lam/ Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
SAN FRANCISCO, CA - SEPTEMBER 9: Apple CEO Tim Cook introduces the new iPhone 6s and 6s Plus during a Special Event at Bill Graham Civic Auditorium September 9, 2015 in San Francisco, California. Apple Inc. unveiled latest iterations of its smart phone, forecasted to be the 6S and 6S Plus. The tech giant is also rumored to be planning to announce an update to its Apple TV set-top box. Stephen Lam/ Getty Images/AFP == FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY == Foto: Stephen Lam/AFP

Tehnoloogiahiid Apple tutvustas täna maailmale on selle aasta uudistooteid – alates nutikellast ja Apple TV-st ja lõpetades seni võimsaima iPad’iga ning muidugi uute nutitelefonidega.  

Apple’i tänasel suurüritusel San Franciscos astus esimesena üles korporatsiooni juht Tim Cook, kes asus pikema sissejuhatuseta  toodete esitluse kallale ja neist esimesena sai tema kiidusõnade osaliseks  randmel olev Apple Watch.

«Tarbijate rahuolunäitajad  selle seadmega on 97 protsendi ringis,» ütles Cook, lisas, et see kell muudab inimeste elusid  ja andis sõna edasi asepresident Jeff Williamsile.

Jeff Williams ja Apple Watch (Reuters)
Jeff Williams ja Apple Watch (Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Apple juhtide põhisõnumid seoses kellaga olid maailmale järgmised:

  • Poes on nüüdseks saadaval kellade jaoks juba ligi 10 000 rakendust.
  • Kella saab nüüd GoPro äpi abil kasutada ka pildiotsijana.
  • Rakendusega AirStrip saab jälgida patsientide tervisenäitajaid ja suhelda arstidel omavahel ning patsientidega. Rakendus suudab rasedate puhul jälgida samaaegselt nii ema kui kõhus oleva lapse südame tööd.
  • Koostöös Hermsega on loodud kelladele uued rihmad ning loodud on ka uute disainilahendustega (näiteks roostevabast terasest) kellasid.
  • Uus operatsioonisüsteem WatchOS 2 saabub 16. septembril.
Jeff Williams ja Apple Watch uue disainiga nutikellad (Reuters)
Jeff Williams ja Apple Watch uue disainiga nutikellad (Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Ning siis saabus aeg rääkida uutest iPad’idest

Tim Cook asub tutvustama uut tahvelarvutit (Reuters)
Tim Cook asub tutvustama uut tahvelarvutit (Reuters) Foto: Eric Risberg/AP

«Täna on meil edasi suurim uudis iPadide kohta alates iPadide sünnist,» kõlasid Tim Cook’i sõnad. Ja ekraanile ilmus uus iPad Pro.

«See on kõige võimekam ja võimsam iPad, mida me kunagi oleme loonud. See on ääreni täis hämmastavat tehnoloogiata innovatsiooni,» ütles Cook.

Tim Cook (Reuters)
Tim Cook (Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Edasi tulid uue seadme kohta käivad tehnilised andmed:

  • 12,9-tolline ekraan – suurim iPad seni.
  • Täisformaadis ekraaniklahvistik
  • 5,6 miljonit pikslit Retina ekraanil
  • Uus 64-bitine A9X protsessor, mis on eelkäijast 1,8 korda kiirem
  • 10 tundi aku vastupidavust
  • Neli kõlarit, automaatne helitasakaalustus sõltuvalt sellest, kuidas seadet käes hoida
  • iPad’il on nüüd puutepliiats! Pliiatsis olevad sensorid tuvastavad selle asendi, vajutamise tugevuse ja kallutatuse.
  • Tahvlil on uus Notes ja Mail rakendus
  • 8-megapiksline kaamera
  • Nii WiFi kui soovi korral 4G ühendus
  • Kolmes toonis: hõbe, kuld ja kosmosehall
  • Facebook Messenger on nutikella jaoks valmimas
Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Edasi ei saabunud Apple'i suurüritusel lavale ei keegi muu, kui Microsofti esindaja. Office'i töötaja Kirk Koenigsbauer, kes tutvustas spetsiaalselt iPAd'i jaoks loodud kontoritarkvara.

Kuna uues tahvlis saab ekraanil kõrvuti töös hoida kahte rakendust samaaegselt, siis demonstreeris ta, kuidas saab pliiatsi abil Wordist Excelisse kerge vaevaga andmeid kopeerida.

iPad'ide jõudluskõver (Reuters)
iPad'ide jõudluskõver (Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Saime ka teada, et uus iPad saabus USAs müügile novembris hinnaga 799 (32 GB mälu) kuni 1079 dollarit (128 GB). Puutepliiatsi hinnaks on 99 ja samuti täna ilmale näidatud uus nutiklaviatuur 169 dollarit. Müügile tulevad ka ipad Mini mudelid 2 ja 4.

Uus Apple TV

Ettearvatult sai Apple TV puhul peasõnumiks hääljuhtimise süsteemi Siri uus tase. «Siri, näita mulle midagi uut! Näita mulle perekonnavideoid, komöödiaid Jason Batemaniga peaosas!,» andis Tim Cook seadmele korraldusi.

Rahvale näidati Apple TV uut puutetundlikku pulti ning demonstreeriti, et Siri kerib video automaatselt filmi mõnikümmend sekundit tagasi, kui küsida «mida ta ütleski?». Demonstreeriti ka ohtralt teenuseid, mis paraku Eestisse veel levinud pole (Netflix, Hulu, HBO jms).

(Reuters)
(Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Mis puutub koos mängimisse, siis saab kuni neli iPhone'i ja iPad'i kasutajat oma seadmeid pultidena kasutades Apple Tv konsooliga samaaegselt liituda.

...ja siis saabus hetk, mis asuti tutvustama enimoodatud nutitelefone

Apple'i tegevjuht Tim Cook nimetas mudeleid «läbi aegade kõige arenenumateks».

(Reuters)
(Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Oodatult kannavad uued mudelid nime 6S ja 6S Plus. Kinnitust leidis ka kuuldus, et toonivalikusse on lisandunud roosakas-kuldne. Lisaks hõbe, kuld ja hall. Telefoni korpus on valmistatud tuliuuest 7000-seeria alumiiniumist, mida kasutatakse lennunduseski.

Ekraani katab nüüd tugevam klaas ja sellel on tõesti Force Touch funktsionaalsus, mis arvestab reageerimisel vajutamise tugevusega. Apple nimetas seda teenust 3D Touch.  Teenus võimaldab näiteks avalehel avada enamkasutatavaid rakendusi ning see annab lisavõimalusi ka sellistes rakendustes nagu Mail, Kalender ja Fotod. Näiteks kiirvaate avamiseks. Faceboki ikoonil tugevalt vajutades saab aga näiteks postitada uuenduse rakendust ennast avamata.

Kaameravaates on nüüd eraldi nupp live-fotode tegemiseks
Kaameravaates on nüüd eraldi nupp live-fotode tegemiseks Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Pildistamisel loob 3D Touch võimaluse luua live-fotosid koos heliga.

Apple’i teatel on uue telefoni protsessor A9 eelkäijast 90 kiirem. Telefonil on nüüd uus 12-megapiksline iSight kaamera – 50 protsenti enam piksleid võrreldes eelkäijaga. Ja selle kaameraga saab tõesti filmida 4K-kvaliteedis videoid! Apple’i kinnitusel on kaameral nüüd märgatavalt kiirem autofookus, täiustatud on ka vähese valgustatusega tingimustes pildistamise kvaliteeti.

Asepresident Ben Schiller räägib telefoni uuest protsessorist (Reuters)
Asepresident Ben Schiller räägib telefoni uuest protsessorist (Reuters) Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Uus on seadmel ka senisest võimsam esikaamera ja sellel on nüüd megapiksleid 5.

Mis puutub veel ekraani, siis saab seda nüüd tervikuna kasutada taskulambina - see helendab funktsiooni Retina Flash sisselülitamisel tavapärasega võrreldes kolm korda erksamalt.

Apple'i kinnitusel on iPhone'il nüüd WiFi-funktsionaalsus varasemaga võrreldes vähemalt poole kiirem, loomulikult on tegemist 4G telefoniga. Telefonil on nüüd ka poole kiirem Touch ID sõrmejäljelugeja. 

Kõige väiksema mälumahuga iPhone saab olema 16 GB ning suurim mälumaht on 128 GB.

Telefonide eeltellimine algab 12. septembril, suuriikides saab see olema müügil 25. septembrist ning aasta lõpuks 130 riigis üle maailma. iOS 9 saabub varem - 16. septembril.

Asepresident Phil Schiller tutvustab uute iPhone'ide olulisemaid näitajaid
Asepresident Phil Schiller tutvustab uute iPhone'ide olulisemaid näitajaid Foto: Beck Diefenbach/REUTERS

Pole teada, palju hakkab seade maksma Eestis, USAs jääb see vahemikku 199 kuni 499 dollarit sõltuvalt mälumahust. Uued hinnad on ka iCloud teenusel – 50GB maksab 99 senti kuus, 200GB 2,99 dollarit ja 1TB 9,99 dollarit kuus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles