Nordea: Soome tööturu meetmed aitavad tööjõukulude kasvu aeglustada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Nordea panga peaökonomisti Tõnu Palmi sõnul aitavad Soome planeeritavad tööturu muudatused hoida naabritest aeglasemat tööjõukulude kasvu.

Palm ütles BNS-ile Soome tööturu seadusemuudatusi kommenteerides, et planeeritavad reformimeetmed teenivad pikemaajalist eesmärki tõsta majanduse konkurentsivõimet. «Tööturu osas on teavitatud struktuursetest meetmetest, mis ei ole kavandatud majanduskasvu tsükliliseks stimuleerimiseks, vaid tööjõu pakkumise suurendamiseks ja tööjõukulu kasvu piiramiseks pikemas perspektiivis,» sõnas Palm.

«Arvestades välisnõudlust on Soome ettevõtjate hinnangul nende palgatase kasvanud liialt kiiresti võrreldes Saksamaa ja Rootsiga. Ettepanekud muudatusteks annavad õige suuna, kasvatades järgmistel aastatel tööjõu pakkumist ja aidates hoida tõõjõukulude kasv naabritest aeglasem,» märkis Palm.

Palm lisas veel, et plaani olulisemad sammud on avaliku sektori töötajate puhkusepäevade piiramine 30 päevaga aastas, nädalavahetusel töötatud päevade tasustamine kahekordse palga asemel 75 protsendi mahus ja muudatused haiguspäevade kompenseerimise osas. «Esimest haiguspäeva ei tasustata. See toob tööturu raamistiku lähemale oma naabritega. Samas võimalikke töötuse toetuse määrasid ei korrigeeritud,» ütles ta.

Soome valitsus otsustas kolmapäeval saata parlamenti seadusemuudatuste paketi, millega kärbitakse töötajate puhkust ja lisatasusid. Valitsus tahab 2021. aastaks lõpetada defitsiidis elamise ja tõsta tööga hõivatute määra 72 protsendini. Soome loodab paketi abil kokku hoida üle miljardi euro avaliku sektori kuludest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles