Uuring: pagulased ei võta kohalikelt töökohti ära

, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pagulased Serbias
Pagulased Serbias Foto: AP/Scanpix

Uurimus tõestab, et kohalike töökohad ei lähe sisserännanutele. Viimased võtavad ära madalama palgaga töökohad ning kohalikud liiguvad keerulisema töö peale. 

Taanis tehtud uurimus vaatleb perioodi 1991–2008. Aastatel 1986 kuni 1998 paigutati pagulased omavalitsustesse ainult perekonna suuruse ja päritolu riigi järgi, võtmata arvesse pagulase enda eelistust, vahendab Finland Today

Immigrandid tegid peamiselt lihttöid, kuna neil polnud ei keele- ega tööoskusi. Uuring käsitlebki seda, kuidas immigrantide arvu suurenemine mõjutas kõrghariduseta taanlaste olukorda tööturul.

Uuring leiab, et taanlased hakkasid tegema keerukamaid töid, mis nõudsid paremaid analüüsi- ja suhtlemisoskusi ning vähem manuaalset tööd. See tõi kaasa ka palga suurenemise.

Uuring jõuab järeldusele, et immigrantide sisenemine tööturule võib olla efektiivne mehhanism, mis sunnib vähem haritud kohalikke omandama lisaoskusi.

Ingliskeelset uuringut saab lugeda siit.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles