Sester ei näe vajadust Eesti Energias erikontrolli läbi viia

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sven Sester
Sven Sester Foto: Sander Ilvest

Rahandusminister Sven Sesteri hinnangul ei kavatse ministeerium Eesti Energias läbi viia erikontrolli, et uurida, kui põhjendatud olid energiafirma poolt makstud nõustamistasud 10 miljoni euro ulatuses finantskonsultandile Dominic Freely.

Sester ütles BNSile, et riigi äriühingu tehingute majandusliku põhjendatuse või seaduslikkuse suhtes kahtluste tekkimisel tuleb asja kontrollida ning seda on Eesti Energias ka tehtud. «Mul ei ole praegu kahtlust tehtud töö ja järelduste objektiivsuse osas,» rääkis Sester.

Sester lisas, et Eesti Energia auditikomitee ja nõukogu ei lugenud selle teema kohta ajalehest, vaid energiafirma on viimase aasta jooksul tehtud siseaudititega ka nõustamistasude teemat hõlmanud.

«Nii Eesti Energia nõukogu esimees kui auditi komitee esimees on ka avalikult oma hinnangud andnud. Midagi sellist, mille tõttu oleks otstarbekas siseauditi tööle lisaks määrata omanikupoolne erikontroll, pole ministeerium selle juhtumi asjaolude põhjal tuvastanud,» ütles minister.

Eelmisel nädalal kirjutas BNS, et Sester ei ole veel kindel, kas Eestis Energias tuleks erikontroll läbi viia. Ta lisas, et kujundab seisukoha Eesti Energia osas peale energiafirma nõukogu esimehe Erkki Raasukese käsitluse saamist, kas on vajadust seda läbi viia ja kui jah, siis mis ulatuses.

Sester kavatseb järgmisel nädalal Eesti Energia nõukoguga kohtuda, et arutada siseauditite põhjal tehtud järeldusi kui ka praegu päevakorral olevaid ettevõtte jaoks tähtsaid teemasid.

Eelmise nädala teisipäeval Postimehele antud intervjuus kutsus Neinar Seli üles tegema lisaks Tallinna Sadamale erikontrolle ka teistes riigiettevõtetes. «Seni on erikontroll läbi viidud ainult Tallinna Sadamas, aga tegelikult võiks seda teha kõigis suurtes riigiettevõtetes. Mida ikkagi teeb Eesti Energia Jordaanias või USAs Utah’ osariigis? Maksti mingeid rahasid Ameerika lobigruppidele – kes need lobistajad siis ikkagi olid? Me ei tea sellest täna midagi,» ütles Seli lehele.

Eesti Energia endise juhi Sandor Liive sõnul ei ole energiafirmat korduvalt nõustanud Dominic Freely mitte kuidagi ära teeninud avalikku hukkamist. «Ilma Dominicuta oleks Eesti Energia juba 15 aastat tagasi tükeldatud ja maha müüdud. Selle asemel on meil paar miljardit eurot väärt ettevõte, mis maksab aastas rohkem dividende, kui oleks olnud toonane müügihind,» ütles Liive eelmisel neljapäeval sotsiaalmeedias.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles