Soome valitsus asus puhkusi ja lisatasusid kärpima

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome peaminister Juha Sipilä haaras härjal sarvist ja asus Soome konkurentsivõimet parandama radikaalse tööturumuudatuste paketiga.
Soome peaminister Juha Sipilä haaras härjal sarvist ja asus Soome konkurentsivõimet parandama radikaalse tööturumuudatuste paketiga. Foto: AFP/SCANPIX

Tänahommikusel istungil otsustas Soome valitsus parlamenti saata seadusemuudatuste paketi, mis kärbib töötajate puhkust ja lisatasusid.

Kuna varemplaanitud ühiskondlik kokkulepe valitsuse, tööandjate ja töövõtjate esindajate vahel kukkus läbi, otsustas Soome valitsus ise hakata tööturureegleid muutma, et lõpetada 2021. aastaks defitsiidis elamine ning tõsta tööga hõivatute määr 72 protsendini.

Valitsuse teatel tahetakse muudatustega suurendada Soome konkurentsivõimet ning avaliku sektori jätkusuutlikkust. Konkurentsivõimet loodetakse parandada koguni viie protsendi võrra.

Plaanitud meetmed on järgmised:

- Haiguspäevade kompenseerimist muudetakse nii, et esimene päev on ilma kompensatsioonita ja ülejäänud omavastutuse hulka kuuluvate päevade eest on kompensatsioon 80 protsenti töötasust. Avaliku sektori plaanitav sääst: 307 miljonit eurot.

- Kompensatsioon pühapäeval töötamise eest väheneb sajast protsendist 75 protsendini töötasust. Avaliku sektori plaanitav sääst: 177 miljonit eurot.

- Kolmekuningapäev ja taevaminemispäev muudetakse palgata puhkepäevadeks, aastast tööpäevade arvu kärpimata. Avaliku sektori plaanitav sääst: 200 miljonit eurot.

- Avaliku sektori puhkusi kärbitakse 38 tööpäevalt 30 tööpäevani. Avaliku sektori plaanitav sääst: 600 miljonit eurot.

- Ületunnitasu kompensatsioon väheneb poole võrra. Avaliku sektori plaanitav sääst: 70 miljonit eurot.

- Vallandatud töötajatele võimaldatakse pooleks aastaks töötervishoiuteenuseid.

- Eraettevõtja sotsiaalkindlustusmaksu alandatakse 1,72 protsendipunkti.

Kokku ulatub paketist tõusev sääst Soome avalikus sektoris arvestuslikult üle miljardi euro.

«See on nii hea pakett, kui oskasime kokku panna,» ütles peaminister Juha Sipilä pressikonverentsil.

Enne tänahommikust istungit üritasid Soome töövõtjate esindusorganisatsioonid osa sunduslikke punkte paketist välja saada, kuid valitsus ei nõustunud sellega.

«Tänases Soomele tõsises olukorras on vaja koostööd ja kõigi osapoolte vastutust,» ütles Sipilä.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles