BP süüdistab meediat hirmu külvamises

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bob Dudley.
Bob Dudley. Foto: Charles Dharapak/AP

BP uus juht Bob Dudley kasutas oma esimest avalikku etteastet selleks, et süüdistada meediat ja konkurente hirmu külvamises ja kohtumõistmisega kiirustamises, mis Mehhiko lahe kriisi veelgi võimendas.

Dudley, kes oktoobris tegevjuhiameti Tony Haywardilt üle võttis, ütles eile, et reputatsiooni taastamine on BP jaoks tõeline väljakutse. Samas tõotas ta juhtunust õppust võtta ning aidata taastada usaldust süvamerepuurimiste vastu kõikjal maailmas.

Ta ütles, et oli šokeeritud sellest, «kuivõrd pikale venitati meediatorm ja poliitiline rahe», mis oma kõrgpunktis seadis küsimärgi firma edasise eksistentsi. Ta kinnitas samas, et BP ei lõpeta oma tegevust USAs.

USA kongressmani Ed Markey sõnutsi osutab Dudley kõne sellele, et firma eitab jätkuvalt oma vastutust ning üritab süüdistada kõiki peale iseenda.

Dydley ütles Briti tööandjate lobigrupi CBI ees esinedes, et «suur hulk vaatlejaid kiirustasid andma oma hinnangut juba siis, kui kõiki fakte veel välja ei olnud selgitatud – ning seda tehti ka meie oma tööstusharu ridadest».

«Ma vaatasin neid graafilisi projektsioone sellest, kuidas nafta möödub Floridast, seejärel Bermudast, ning jõuab Inglismaa randa. See nägi välja ametlik, kindel ja vältimatu. Hirm vallutas kõiki,» lisas ta.

ExxonMobil, Royal Dutch Shell ja Chevron, mis samuti Mehhiko lahes tegutsevad, on BPst distantseerunud ning kritiseerinud Macondo puurkaevu konstruktsiooni. Dudley ütles, et firmasisene uurimine osutab sellele, et tragöödiale ei leidu ühest põhjust ning puurkaevu ehitus ilmselt õnnetust ei tekitanud.

«Me võtame täiel määral enda kanda oma osa vastutusest, kuid me loodame – meie kõikide huvides – et järgnevad kuud ja aastad toovad täie selguse, mis täpselt juhtus ja mida me kõik sellest õppida saame,» ütles Dudley.

Dudley sõnutsi on USA elanike usalduse tagasivõitmine igati võimalik: «Ma kinnitan teile, et ma ei saanud mitte selleks BP tegevjuhiks, et USAst lahkuda.»

Ta ütles, et BP on teinud tihedat koostööd USA võimudega ning suhted hakkavad paranema: «Pikk tee on veel käia, kuid asjad liiguvad.»

Dudley tunnistas, et süvamerepuurimiste puhul ei saa riske täielikult välistada, kuid rõhutas, et kui õnnetustest õppust võtta, siis ei ole mingit vajadust seda tootmisharu kõrvale heita.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles