Valitsuskabinetis jätkuvad riigieelarve eelnõu läbirääkimised

Georgi Beltadze
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euro
Euro Foto: SCANPIX

Valitsus sai tänasel kabinetinõupidamisel ülevaate riigieelarve eelnõu koostamise hetkeseisust. 

Valitsuse liikmed arutasid valitsemise mahu vähendamise võimaluste üle, said ülevaate rahvusringhäälingu ja haigekassa rahastamisest. Arutelud antud teemadel jätkuvad ka järgmistel eelarve kabinetinõupidamistel. Samuti alustati ministeeriumite lisataotluste läbivaatamist, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo oma pressiteates.

«Kindlasti jätkame vastutustundliku ja konservatiivse eelarvepoliitikaga, tegutsedes juba kevadel riigi eelarvestrateegiaga paika pandud raamides ning olemasolevate võimaluste ja vahendite piirides,» ütles peaminister. Peaminister rõhutas, et riigieelarvesse ei kavandata mitte ühtegi kulu, mille jaoks pole rahalist katet planeeritud.

2016. aasta riigieelarve projekti kulude kogumaht on umbes 9 miljardit eurot. Kogukulude kasvu mõjutavad suuresti erinevate sotsiaalkulude kasvud.

Eelarvet koostades järgib valitsus prioriteete, mis lepiti järgmiseks neljaks aastaks kokku kevadel kinnitatud riigi eelarvestrateegias. Valitsuse prioriteediks on tagada Eesti julgeolek nii, et kaitsekulutused püsivad 2 protsenti SKPst. Sellele lisanduvad liitlasvägede vastu võtmiseks vajalikud vahendid. Riigikaitse teemat eelarve kontekstis puudutab valitsus lähemalt ka järgmistel kabinetinõupidamistel.

Valitsuse teiseks prioriteediks on majanduskasvu edendamine ja tööjõumaksude vähendamine. Lisaks on valitsuse prioriteetideks madalapalgaliste ja lastega perede toimetuleku parandamine ning laste sündi toetava keskkonna arendamine, aga ka ääremaastumise leevendamine ning riigi- ja kohaliku halduse reformimine.

Riigieelarvet puudutavad täpsemad otsused teeb valitsus kollektiivselt sel kuul teisipäeviti ja neljapäeviti toimuvatel kabinetinõupidamistel, et septembri lõpuks riigieelarve eelnõu riigikogule esitada. Rahandusministeerium avaldab statistikaameti poolt muudetud SKP tasemetega arvestava sügisese majandusprognoosi järgmisel nädalal. Korrigeeritud andmete põhjal on võimalik täpsemini hinnata riigi rahanduse arenguid ning eelkõige riigieelarve tulubaasi muutust järgmistel aastatel.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles