Euroopa Komisjon esitas farmeritele 500-miljonise abipaketi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põllumees. Traktor
Põllumees. Traktor Foto: SCANPIX

Euroopa Komisjon tuli esmaspäeval välja 500 miljoni euro suuruse abipaketiga põllumajandussektorile, teatas BNS.

«Pakett lubab suunata koheselt 500 miljonit eurot Euroopa Liidu vahenditest põllumeeste abistamiseks,» ütles Euroopa Komisjoni asepresident Jyrki Katainen esmaspäeval Brüsselis toimuval põllumajandusministrite erakorralisel nõukogul.

Abipakett koosneb kolmest osast. Neist esimene on suunatud käibevahendite nappuses vaevlevate farmerite abistamiseks, paketi teine osa turu stabiliseerimisele ning kolmas tegeleb puudujääkidega varustusahela funktsioneerimises.

Euroopa Komisjoni ettepaneku kohaselt suunatakse suurim osa abist liikmesriikide piimandussektori toetamiseks. Komisjoni kinnitusel tehakse kõik selleks, et abi riikide vahel jaotamisel järgitakse põhimõtet, mille kohaselt saavad kõige suuremat toetust need riigid, kus põllumehed on kõige rohkem turuolukorra muutuste tõttu kannatanud.

Komisjon rõhutas oma teates, et riikidele soovitakse jätta võimalikult suur tegevusvabadus, et nood saaksid raha kasutada vastavalt oma vajadustest lähtuvalt.

Käibevahendite nappuse leevendamiseks lubas Komisjon tuua liikmesriikidel nende otsetoetuste ja loomakasvatusega seotud maaelu arengu toetuste maksmise tähtaegu senisest varasemaks ning suurendada ka väljamakstavaid summasid. Lisaks lubas Euroopa Komisjon teha koostööd Euroopa Investeerimispangaga, et luua uusi maaelu toetusinstrumente.

Turu tasakaalustamatusega tegelemiseks lubas Euroopa Komisjon pikendada või ja kooritud piimapulbri eraladustamist ning teatas, et esitab uue eraladustamise ettepaneku ka sealiha kohta.

Lisaks lubas Euroopa Komisjon tegutseda piimatoodete ja sealiha propageerimiseks ning lisada 2016. aastaks juba selleks eesmärgiks kavandatud 81 miljonile eurole veel uusi vahendeid.

Samuti tõi komisjon välja uute kaubanduskokkulepete sõlmimise Balkani, Kesk- ja Lõuna-Ameerika ning Aasia riikidega ja tegevuse mitmesuguste fütosanitaartingimustest ja tehnilistest nõuetest tingitud turupiirangute kaotamiseks.

Varustusahela puudujääkidega tegelemiseks lubas komisjon moodustada kõrgetasemelise grupi, mis antud teemat lähemalt uurib ning siis kohased ettepanekud esitab.

Euroopa Komisjon rõhutas lisaks, et esmaspäeval avaldatud abipaketti tuleb vaadata laiemas kontekstis toetustega, mis Euroopa Liit on juba eraldanud seoses Venemaa kehtestatud impordipiirangutega Euroopa põllumajandusaadustele.

BNSle teadaolevalt esitab Euroopa Komisjon toetussummade jaotuse riikide vahel järgmisel nädalal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles