Uuring: segadus töölaual võib suurendada produktiivsust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Töölaud.
Töölaud. Foto: Urmas Luik

Hollandis asuva Groningeni ülikooli teadlaste uuringu järgi võib korratu töökeskkond mõjutada inimesi eesmärgipärasemalt tegutsema, vahendab Business Insider.

Groningeni ülikooli teadlased tegid kaks eksperimenti.

Esimese katse puhul lasti 40 poodlejal täita ühes Hollandi ärikvartalis ostlemisega seotud küsimustik. Muu hulgas pidid osalejad hindama, mil määral on nad nõus kahe järgmise väitega: «Ma eelistan osaleda ostuprogrammis, mille puhul on selgelt määratud auhinna saamiseks vajalike punktide arv» ning «Ma tunnen ennast rahvast täis ostutänaval ebamugavalt.»

Tulemused näitasid, et need inimesed, kellele polnud ostlejate massis tunglemine meeltmööda, eelistasid suurema tõenäosusega ka täpselt piiritletud punktiarvuga auhinnaprogrammi. Seejuures märkisid teadlased, et auhinna olemus ei olnud eriti oluline – inimestele oli tähtsam lihtsalt mingi tulemuseni jõudmine.

Teises, veebipõhises eksperimendis osalesid 90 inimest, kes jaotati kahte rühma. Esimesele rühmale näidati küsitluse veebilehekülje taustapildina segamini paisatud poekeskkonda, teisele kuvati aga neutraalseid pilte.

Kõigil eksperimendis osalejatel paluti ette kujutada, et nad osalevad ostlemisega seotud auhinnaprogrammis, kus nad koguvad punkte, et võita kataloogist enda valitud toode. Osalejatel paluti küsimustiku abil hinnata, mil määral nõustuvad nad väidetega nagu «Ma kaldun ostma rohkem tooteid, et saada lisapunkte».

Teadlased leidsid, et osalejad, kellele kuvati küsimustiku täitmise veebilehel korratut taustapilti, olid selgelt rohkem motiveeritud auhinnaprogrammi lõpuni järgima, kui need, kellele kuvati korrastatud või neutraalset taustapilti.

Uuringu teinud teadlased väitsid eksperimentide tulemustele tuginedes, et inimestele on omane oma eludes korra loomine, mistõttu ollakse füüsilise korratusega silmitsi seistes motiveeritud looma abstraktsem organiseerituse tunne, pürgides selgete, täpselt defineeritud eesmärkide poole.

Seejuures ei pruugi eesmärkide seadmine ning nende poole pürgimine korratus keskkonnas toimuda isegi teadlikult. See tähendab, et paberikuhjade ja pesemata kohvitasside alla mattunud töölaud võib töötajaid motiveerida oma tööülesandeid lõpule viima, ilma et nad seda endale ise teadvustaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles