Uuring: stress mõjutab negatiivselt meeste juhtimisvõimeid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stress.
Stress. Foto: SCANPIX

Hiljuti teadusajakirjas Journal of Personality and Social Psychology avaldatud uuringu järgi mõjutab meeste testosterooni ja kortisoolitase nende juhtimisvõimeid, vahendab Forbes.

Uuringus mõõtsid teadlased Harvardi ülikooli juhtimishariduse programmis osalevate meesjuhtide hormoonide tasemeid, leides, et suurema vastutusastmega juhtide testosteroonitase oli kõrgem, kui madalama astme juhtidel.

Testosterooni on ka varasemalt mitmetes uuringutes seostatud juhile vajalike omaduste nagu agressiivsuse ja riskide võtmise julgusega.

Uuringust selgus, et domineerivatele juhtidele oli samuti omane madal stressihormooni kortisool tase. Nendel juhtidel, kellel olid nii testosterooni kui ka kortisoolitase kõrge, oli suurema tõenäosusega vähem alluvaid ning seega ka vähem juhtimisvastutust.

Teadlased järeldasid, et liigne stress võib piirata kõrge tesosteroonitasemega seostatavaid juhtimisomadusi.

«Kui vähendada stressitaset, mõjub see selgelt juhtimisvõimetele,» kommenteeris teadlasterühma juht Gary Sherman. «See võib vallandada juhtimispotentsiaali töötajates, kes varem pole selle poolest silma paistnud.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles