Portugali kingabuum: meistrid hiinlasi ei karda

Kadri Hansalu
, majandustoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kingatehas Sao Joao da Madeiras, Portugalis.
Kingatehas Sao Joao da Madeiras, Portugalis. Foto: AFP / Scanpix

Alberto Sousa ja ta poeg Filipe on ellujääjad. Kui nende Porto põhjaosas asuv kingavabrik hakkas kümne aasta eest hiinlastele kliente kaotama, siis uuendasid nad strateegiat – nad peavad lihtsalt hiinlastest paremaid kingi tegema.

Aasia kaupadega hinnas võistlemise asemel tõid nad turule oma nahkjalatsite sarja Eureka. Praegu on nende 430 töötajaga pereettevõte Portugali suurimate jalatsitehaste hulgas – nad toodavad päevas 2200 paari jalatseid ja peavad ligi 30 kingapoodi. Mullu oli käive 28 miljonit eurot, kuid tänavu prognoosivad selle tõusu 31 miljonile, kirjutab Bloomberg.

Hoolimata Portugali hiljutistest majandusprobleemidest, mis viisid 2011. aastal 78 miljardi eurose abipaketi ja karmide kasinusmeetmeteni, läheb kohalikel kingameistritel väga hästi. Riigi 1500 kingatehases on tööl rohkem kui 37 000 inimest ja mullu eksporditi 1,8 miljardi euro eest jalatseid – seda on ligi poole rohkem kui 2009. aastal. Selle tööstusharu ümbersünd on ettevõtja Jose Nevesi hinnangul Portugali viimase aja suurim edulugu.

Portugali kingade ekspordihind on jõudnud Itaalia järel maailmas teisele kohale – see on keskmiselt 32 dollarit võrreldes näiteks Hiina 4,5 dollariga. 2004. aastal oli see Portugalis 21,38 dollarit. Portugali kingatootmine on viimasel kümnendil suurenenud rohkem kui teistel Euroopa riikidel, kusjuures Itaalias on see isegi vähenenud. Nimelt on Itaalia suurenenud tööjõukulude tõttu hakanud pigem keskenduma imporditud kingade viimistlemisele ja kaunistamisele kui nende algusest peale ise valmistamisele.  

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles