Google: Street View salvestas inimeste kirjavahetust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Street View masin, millega Google tänavaid üles pildistab.
Street View masin, millega Google tänavaid üles pildistab. Foto: links.zigzo.com

Google tunnistas esmakordselt, et Street View teenuse tarvis elurajoonide tänavaid pildistanud autod on mõnikord lubamatul moel kodudest e-kirju ja paroole kogunud.

Samal ajal süüdistavad firmat Hispaania ja Kanada regulaatorid, väites, et rikutud on nende riikide seadusi. 

Street View autod on tegutsenud enam kui 30 riigis, paljudes neist on võimud antud küsimust uurima asunud. Tegemist on kõige tõsisema privaatsust puudutava rikkumisega, milles otsingufirmat senini on süüdistatud.

Ühtlasi andis Google teada, et muudab oma töömeetodeid, välistamaks edaspidi selliseid fiaskosid. Probleemis süüdistab firma inseneri, kelle nime jätab enda teada. Insener olevat ilma loata lisanud autode varustusse tarkvara, mis korjas üles andmed ümbritsevatest WiFi võrkudest.

Esmakordselt võttis Google äparduse omaks maikuus, kuid ei olnud siiani tunnistanud, et kogus ebaseaduslikult isikuandmeid. Alguses ütles Google, et nad korjasid üles kogu «kasuliku koormuse» ehk siis WiFi võrkude kaudu saadetud sõnumid. Siis aga tuli kohe uus teade, milles väideti, et kuigi osa informatsiooni tõesti talletati, oli tavaliselt siiski tegemist vaid «fragmentide ja katkenditega».

Reedel seisis aga Google’i bogis ülestunnistus, et tegelikult koguti terveid meile ja muidki andmeid. Samas väidab firma jätkuvalt, et enamik 600 gigabaidi suurusest infohulgast oli katkendlik.

Et probleemi kordumist välistada, nimetas Google esmakordselt ametisse privaatsuse eest vastutava isiku.

Selleks saab Londonis baseeruv insener Alma Whitten, kes tegeles ka varem kasutajate privaatsuse parandamisega, kuid hakkab nüüd vastutama privaatsuse küsimuste eest kogu ettevõtte tegevuse lõikes.

Mõned privaatsuse eest võitlejad on juba jõudnud protesteerida, kuna ei näe firma praktikas siiski sügavamaid muutusi.

«See viimane PR-kogupauk on mõeldud vaid selleks, et panna suu kinni nii ELi kui USA poliitikutel, kes võiksid vastasel korral rakendada meetmeid Google’i tegevuse piiramiseks,» ütles Center for Digital Democracy asutaja Jeff Chester Washingtonist.

Google lisas oma postituses, et hakkab nõudma uute projektidega töötavatelt inseneridelt jooksvaid aruandeid, kuidas nende teenused isikuandmeid koguma ja kasutama hakkavad. Need dokumendid kontrollitakse seejärel firmasiseselt üle.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles