Tõnis Oja: mees teab, mida mees teeb

Raigo Neudorf
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Enn Pant.
Enn Pant. Foto: SCANPIX.

Mees teab, mida mees teeb - tahab annab sõna, tahab, võtab sõna, hindab investeerimisspetsialist Tõnis Oja Tallinki juhi Enn Pandi otsust ettevõtte juhina jätkata.


«See vana ütlus meenus mulle, kui Tallink andis teada, et Enn Pant jääb ettevõtte juhi kohale edasi, ehkki jaanuaris toimunud aktsionäride üldkoosolekul lubas ta, et paneb ameti maha, kui ettevõte jõuab 31. augustil 2010 lõppenud finantsaastal kasumisse,» kirjutab Oja Investmentori blogis.

Oja hinnangul on raske öelda, mis põhjusel Pant taolise lubaduse andis. Üks selgitus on see, et ta ise siis ei uskunud, et kasumisse jõudmine on reaalne.

«Minu arvates oli aga tegemist otsese investorite petmisega. Aktsionäride üldkoosolek on peaaegu ainus koht, kus investorid saavad ettevõtte juhtidega otse suhelda. Arvan, et tegemist pole kohaga, kus esitada uitmõtteid.

Ei ole ju välistatud, et nii mõnedki investorid tegid Pandi tollase ütlemise põhjal oma otsuse - keegi võis aktsaid osta, keegi aga müüa. Need, kes taolise otsuse tegid, peaksid olema väga rahulolematud.

Aga sellega Tallinki kummaline käitumine ei piirdunud. 13. oktoobril teatas ettevõte, et avaldab neljanda kvartali ja lõppenud majandusaasta esialgsed tulemused 19. oktoobril, Tallinki ettevõtte koduleheküljel seisis, et tulemused avaldatakse 28. oktoobril.

Selgus, et need esialged tulemused, mida ettevõte avaldas, olid käive, brutokasum, EBITDA, puhaskasum ja EPS. Tundub, et Tallinkil oli suur kihk headest tulemustest ruttu teada anda.

Teenis ju ettevõte viimases kvartalis 0,66 ning eelmisel finantsaastal 0,34 miljardit krooni (vastavalt 42 ja 22 miljonit eurot) kasumit. 2008/2009. finantsaastal sai Tallink 128 miljoni krooni suuruse kahjumi.»

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles