Nordea prognoos: Rootsi kasvab, Soome kuhtub, Eesti muutusteta

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea peakorter Stockholmis.
Nordea peakorter Stockholmis. Foto: Pontus Lundahl / Scanpix Sweden

Äsjaavaldatud Nordea majandusprognoosis ennustavad analüütikud Rootsile jõudsamat majanduskasvu kui varem, samas Soomele suuremat majanduslangust prognoosides. Eesti prognoosi Nordea ei muutnud, eeldades tänavu endiselt kaheprotsendilist majanduskasvu.

Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) kasvab Nordea hinnangul tänavu kaks ja tuleval aastal kolm protsenti. Tuleva aasta prognoosi korrigeeris Nordea 0,1 protsendi võrra väiksemaks.

Nordea hinnangul asendus Eesti kahanev Venemaa-suunaline eksport suures osas Euroopa Liidu suunalise ekspordiga ja ehkki ekspordi väljavaade on tänavuse aasta lõpuni kehvapoolne, paraneb see tuleval aastal tulenevalt nõudluse kasvust euroalal.

Mida aga Eesti majandus panga ülevaate kohaselt vajab, on investeeringud suurema lisandväärtuse tootmisse, et kiirendada arenenud majandusega riikide kinnipüüdmist ja tagada kahaneva tööjõuturu tingimustes pikemaaegne kasv.

Nordea ennustab töötuse määra kahanemist tänavu 6,5 protsendilt tuleval aastal 6,2 protsendini ja inflatsiooni kasvamist tänavuselt -0,1 protsendilt tuleval aastal kahe protsendini.

Soome majandusprognoos on aga Nordea analüütikute hinnagul läinud veel kehvemaks kui eelmise prognoosi koostamise ajal pool aastat tagasi. Värskes panga majandusülevaates ennustatakse Soome majanduse kuhtumist 0,3 protsendi võrra sel aastal (varem 0,2 protsenti kahanemist) ning tulevase aasta SKT kasvu prognoosi alandakse ühelt protsendilt poolele protsendile.

Põhjanaabrile pühendatud peatükis «Paralüseeritud Soome» hindavad panga analüütikud, et Soome eksportival tööstusel lähitulevikus erilist kasvuväljavaadet pole, kodumaine tarbimine ka ei kasva, sest kõrge kütuse maksustamine tasandab madalate naftahindade positiivse efekti ja töötus üha suureneb.

Sellest august eksport Soomet välja ei vea, ennustavad analüütikud ja hindavad, et hädasti oleks vaja struktuurseid reforme, mis looksid baasi pikaajalisele majanduskasvule ja jätkusuutlikule avaliku sektori rahastamisele, kuid need on alles algusjärgus.

Nordea ennustab Soomele töötuse määra kasvu 9,6 protsendilt tänavu kümne protsendini järgmisel ja 10,3 protsendini ülejärgmisel aastal. Valitsussektori võlakoorem kasvab kuni 15 miljardi euro võrra kahel järgneval aastal kokku 143 miljardini, kuid eelarvedefitsiit väheneb 3,1 protsendilt SKTst tänavu 2,8 protsendini kahe aasta pärast.

Eesti ja Soome läänenaaber Rootsi on Nordea hinnangul aga saavutanud stabiilse majanduskasvu, mis isegi ületab panga ootusi. Nordea tõstis Rootsi SKT kasvuprognoosi tänavu 3,1 ja järgmisel aastal kolme protsendini. Hiljem küll kiire kasv väheneb mõnevõrra, koos praeguste soodsate turuvõimaluste taandumisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles