Eesti Energia maksis välisnõustajale miljoneid eurosid

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia nõukogu esimees Erkki Raasuke.
Eesti Energia nõukogu esimees Erkki Raasuke. Foto: Tairo Lutter

Eesti Energia ei kavatse Sandor Liive juhtimise ajal välisnõustajale makstud miljonites eurodes tuulama hakata, sest tegemist on nii olemuselt kui ka suuruselt tavapäraste nõustamistasudega, ütles riigifirma nõukogu esimees Erkki Raasuke.

Alates sajandivahetusest Eesti Energiat konsulteerinud Dominic Freely teenis oma nõuannetega ligi kümme miljonit eurot ning Jordaania põlevkiviprojekti õnnestumisel võib see summa lähiajal kahekordistuda, kirjutas tänane Eesti Päevaleht.

Pärast Sandor Liive lahkumist Eesti Energia juhatuse esimehe kohalt ja Jüri Käo lahkumist nõukogust käivitas ettevõte auditi, et saada selgust energeetikafirma tegelikust olukorrast. Eesti Energiast lehele lekitatud auditit näitab, et Freelyle maksti aastatel 2008-2015 erinevate arvete alusel ümbes kümme miljonit eurot.

Praegu ei ole Eesti Energial nõustajaga Lexicon Partners ja Dominic Freely ühtegi kehtivat lepingut, kinnitas Eesti Energia pressiesindaja Postimehele.

Raasuke ütles, et on Eesti Energia nõustaja Dominic Freelyt puudutava auditiga tutvunud ning võib kinnitada, et Eesti Päevalehes avaldatud faktid vastavad tõele. Samas ei arva ta, et ettevõte peaks sellele teemale liiga palju auru kulutama, sest tegemist on ettevõtte ajalukku kuuluvate faktidega.

"Ettevõtte juhtidel on alati valida, kas nad võtavad välisnõustajad või kannavad nende ülesannetega seotud kulutused ettevõtte sees. Riigiettevõtte puhul kehtib ka selliste tehingute puhul suur läbipaistvuse nõue," ütles Raasuke.

Eesti Energia ei kasuta Raasukese sõnul nõustajaid, keda poleks vaja. "Ma ei pea vajalikuks, et Freely rolli üle kõnealustes tehingutes peaks algatama mingisugust täiendavat uurimist. Selline tuulamine oleks ettevõtte vahendite ebaotstarbekas kasutamine, sest meil on edasi liikumiseks vaja lahendada palju olulisi probleeme," lisas ta.

Suurte ja keeruliste tehingute puhul on nõustajate kasutamine aga Raasukese kinnitusel tavaline. "Püsiva juhtkonna ja omanikega ettevõtetes on ka tavaline, et tekivad nn ihunõustajad, kelle selgeks eeliseks on asjaolu, et nad tunnevad ettevõtet läbi ja lõhki. Tuleb arvestada, et otsuseid langetavad ikkagi ettevõtte juhid ja nõustajad ei vastuta tulemuste eest," rääkis ta. "Kuna ma olen esimest korda oma karjääri jooksul energiaettevõtte nõukogus, siis ei oska ma öelda, kas Freelyle makstud summad on selles ärivaldkonnas tavalised. Tuleb arvestada, et makstud summad on seotud erinevate tehingutega."

Finantsvahenduse alaga võrreldes pole siin Raasukese sõnul tegemist mingisuguste erakordsete summadega. Erakordne pole ka see, kuidas ja mille eest neid summasid on makstud, lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles