Enn Kunila viis oma maalikogu soomlastele näha

Sirje Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtja Enn Kunila (vasakul) maalikogu väljapanek Helsingis oli üle 70 aasta esimene Eesti kunsti ülevaatenäitus Soomes, näituse avamist austas ka põhjanaabrite president Tarja Halonen koos abikaasa Pentti Arajärviga.
Ettevõtja Enn Kunila (vasakul) maalikogu väljapanek Helsingis oli üle 70 aasta esimene Eesti kunsti ülevaatenäitus Soomes, näituse avamist austas ka põhjanaabrite president Tarja Halonen koos abikaasa Pentti Arajärviga. Foto: Peerer Langovits.

Helsingi Taidehallis oli näituse «Eesti värvid – 150 aastat eesti maalikunsti Enn Kunila kollektsioonis» avamisele kogunenud sadu kunstisõpru nii Eestist kui Soomest.


Eesti ja Soome kultuurisidemete olulisust näitas kahe riigi välisministri kohalolek Eesti kollektsionääri näituse avamisel. Ja nagu sellest veel vähe oleks olnud, saabus ootamatult pärast sõnavõtte rahvasumma sekka Soome presidendi Tarja Haloneni punapea.

Nii näituse ülespanekut kui sellest raamatu ilmutamist toetas hulk Eesti firmasid, mis kõik üht- või teistpidi Enn Kunila juhitava NG Investeeringute kontserniga seotud. Nõnda polnud ka imeks panna, et ligi 700 külastajale pakuti saali ühes otsas Liviko Vana Tallinna likööri vahuveiniga ja teises Viru Valget jõhvikamahlaga.

Näitus ise oli oma 111 maaliga muidugi muljetavaldav, andes läbilõike Eesti kunstist Johann Köleri aegadest praegusaegsete maalijateni välja. Eelmine sarnane Eesti kunsti väljapanek oli Soomes 73 aastat tagasi – Eduard Viiralti töödest. Tallinna Kunstihoone direktor Harry Liivrand avaldas lootust, et nüüd ei pea enam uut Eesti kunsti näitust põhjanaabrite pool 70 aastat ootama.

Päevakangelane Enn Kunila ütles, et on ligi 20 aastat selle näituse poole liikunud ja avaldas heameelt, et tema kogu on lõpuks ka Eesti riigi piirid ületanud. Eelmine selline väljapanek oli kunstikogujal väljas sel kevadel Tallinna Kunstihoones, kus seda külastas 13 000 inimest. Näituse avamisel tänas Kunila teiste seas ka kunstnik Olev Subbit, kes on teda kogu koostamisel nõustanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles