«Roheliste» pakendite loodussõbralikkus kahtluse all

Laura Raus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Biolagunev kilekott. Pilt on illustreeriv.
Biolagunev kilekott. Pilt on illustreeriv. Foto: Margus Ansu

USA Pittsburghi ülikooli teadlaste uurimus paljastas, et biolagunevate plastide tootmine on keskkonnale kahjulikum kui tavaliste naftapõhise plastide tootmine.


Teadlased analüüsisid 12 liiki plastide tootmist. Nende seas olid seitse naftapõhist polümeeri, neli biopolümeeri ja üks hübriid, vahendas consumeraffairs.com.

Biopolümeerid on keskkonnasõbralikumad küll kasutusjärgus, kuid analüüsist ilmnes, et nende tootmine on keskkonnale kahjulikum kui naftapõhiste polümeerida valmistamine. Seda ennekõike põhjusel, et taimede plastiks muutmiseks on vaja põhjalikku keemilist töötlust ning taimede kasvatamine eeldab intensiivset maakasutust, samuti põllumajandusväetiste ja putukamürkide kasutamist.

Kahe suhkrupõhised polümeeri valmistamine põhjustab eutrofeerumist ehk veekogude toitelisuse liigset tõusu rohkem kui ühegi teise analüüsitud plasti tootmine. Üks maisipõhine polümeer juhtis happestumise kategoorias. Lisaks eraldub biopolümeeride tootmisel rohkem kantserogeene ehk vähkitekitavaid aineid kui enamiku naftapõhiste polümeeride valmistamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles