Soome seakasvatajad vähendavad tootmist

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sead. Foto on illustratiivne.
Sead. Foto on illustratiivne. Foto: Margus Ansu

Ületootmine, kesine eksport ja vähene tasuvus ähvardavad lähiajal vähendada Soomes seakasvatust; näiteks HK Scan plaanib kärpida lepingulistes lautades emiste arvu 4000-5000 võrra, kirjutab Soome ajaleht Maaseudun Tulevaisuus.

Esimene konkreetne märk lihatoodangu vähendamisest on see, et HK Scan ütles hiljuti üles lepingu Lõuna-Karjalas Parikkalas sigu kasvatava ettevõttega Sikaco. Sikaco laudas on tuhat emist.

«Pooleli me seda ei jäta, see on kindel,» ütles Sikaco tegevjuht Hannu Uimonen. «Meil ei ole kahjuks mitu kuud aega. Kõige hiljem veebruaris peame emiste viljastamise lõpetama.»

Ajalehe teatel ei ole Atria seniseid lepinguid lõpetanud, küll aga ei sõlmita uusi lepinguid.

Majandusanalüüsikeskuse Luke andmeil oli eelmine aasta Soome seakasvatusele tasuvuselt halvim. Tänavune tõtab tulla veel halvem ning ilmselt jäävad paljud seakasvatajad kahjumisse.

Soome imporditakse odavat liha ja soomemaise liha eksport on nõrk. Eksport ka ei päästaks, ütles ajalehele majandusanalüüsikeskuse PTT tegevjuht Perttu Pyykkönen. «See on suure mahuga eksport, milles me konkurentsivõimelised ei ole. Mida suurem osa eksporditakse, seda rohkem surutakse tootjahindu allapoole.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles