Taastuvenergia tootmine avab äärealadele uusi võimalusi

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võhandu jõgi.
Võhandu jõgi. Foto: EAS

Põlvamaal Moostes toimunud taastuvenergeetika konverentsi eesmärgiks oli pöörata tähelepanu kohaliku tähtsusega energiatootmisele, mis avab vähemarenenud äärealade jaoks uusi võimalusi.

Põlva maakonnas võib hüdroelektri osakaal küündida kuue protsendini ning see on vaid üks mitmest ressursist, mis kataksid täielikult ühe Eesti äärealale jääva maakonna energiavajadused, vahendas ERR Uudised «Aktuaalset kaamerat».

Loetud päevad tagasi Võhandu jõel pöörlema hakanud Leevaku hüdroelektrijaama uus turbiin toodab praegu keskeltläbi 80 kilovatti elektrit ja kui teise turbiiniga saavutab jaam oma projekteeritud võimsuse, saab Leevaku küla elektrivajadus kaetud ning voolu jääb ülegi.

«Tehnikaülikooli ja Maaülikooli teadlased leidsid, et tegelikult on Põlvamaal piisavalt ressursse - mõtlen: põllul, farmides, metsas -, et võiks katta kogu maakonna energiavajaduse oma kohaliku ressursiga,» ütles Põlva maavalitsuse peaspetsialist Mikk Mehilane.

«Taastuvenergeetika arendamine on igas riigis oluline selleks, et suurendada kohalikku tööhõivet ning samas hoida ka energia hinda kontrolli all,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetika asekantsler Einari Kisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles