Jahinõunik: jahiga ei saa katku levikut peatada

Kadri Hansalu
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ministeeriumi jahindusnõunik Tõnu Traks ütleb, et võrreldes Läti ja Leeduga suudeti Eestis katku mõnda aega kontrolli all hoida.
Ministeeriumi jahindusnõunik Tõnu Traks ütleb, et võrreldes Läti ja Leeduga suudeti Eestis katku mõnda aega kontrolli all hoida. Foto: Eero Vabamägi

Keskkonnaministeeriumi jahindusnõunik Tõnu Traks selgitas, et seakatkuohu selgudes ei olnud võimalik enam metssigade jahtimise abil haiguse levikut kuidagi pidurdada. Pigem vastupidi, Eesti otsustas loomi ajujahi keelamisega ühes kohas hoida ning andis sellega põllumeestele aega farmides vajalikud abinõud kasutusele võtta. Nüüd saab tema hinnangul katku kodusigadest eemal hoida vaid loomakasvatajate hoolsus.

-Metssigade arvukus on jutuks olnud juba pikka aega. Kui suur probleem see on ja mil määral sellega tegeletakse?

Metssigade populatsioon on kogu aeg olnud üsna suur ja seda on öelnud ka KAUR ehk keskkonnaagentuur, kes loendab loomi ja töötab igal aastal küttimissoovitused välja. Need antakse kohalikele jahindusnõukogudele, kus hakkavad väga tulised vaidlused. Jahimehed sooviksid, et sigu oleks rohkem, maaomanikud, et vähem. Ei ole kolmandat osalist, kes saab öelda, kas neid on palju või vähe. Kui maaomanikud taluvad oma maadel nii palju sigu ja jahimehed on sellega nõus, siis see ongi kokkuleppe koht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles