Pensionifondide valitsemistasud langesid

Crisely Apri
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Swedbank.
Swedbank. Foto: Toomas Huik / Postimees

Rahandusministri määruse jõustumise järel on langenud kõigi kohustuslike pensionifondide valitsemistasud, kirjutab rahandusministeeriumi kindlustuspoliitika osakonna peaspetsialist Tõnu Lilleaid ministeeriumi blogis.

Möödunud aastal muudeti määrust, mis reguleerib II samba pensionifondide valitsemistasude sõltumist pensionifondide varade väärtusest. II samba pensionifondide valitsemistasud sõltuvad muutuse järel kõikide sama fondivalitseja valitsetavate pensionifondide mahtude summast. Eelnevalt sõltus valitsemistasu vaid sama fondi mahust. 

Määruse muudatuse tulemusel alanesid II samba pensionifondide valitsemistasud 2015. aasta augustis. Kui võrrelda hetkeseisu 2014. aasta lõpuga, on Swedbanki fondide keskmine valitsemistasu langenud 1,31 protsendilt 1,00 protsendini. Järgnevad LHV ja SEB fondid, kus langus on keskmiselt 0,21 ja 0,1 protsendipunkti. Nordea ja Danske kui mõnevõrra väiksemate mahtudega fondivalitsejate tasude langus jäi 0,04 protsendipunkti juurde.

Swedbanki fondide keskmine valitsemistasu on nüüd ka madalaim – 1,0 protsenti. Järgneb SEB 1,18 protsendiga. Ülejäänud fondide valitsemistasud jäävad 1,5 protsendi lähedale. Turu keskmine valitsemistasu on praegu 1,24 protsenti. Eeldatakse, et keskmine valitsemistasu langeb alla 1 protsendi aastal 2019.

Määruse kohaselt vähendatakse pensionifondide valitsemistasusid kord aastas 1. veebruaril. Järgmine vähendus toimub 2016. aasta 1. veebruaril.

Vaata täpsemat tabelit fondidest siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles