Maksuvõlgadega ettevõtete arv on taas tõusuteel

Crisely Apri
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha.
Raha. Foto: SCANPIX

Krediidiinfo värskest Eesti ettevõtete maksekäitumise statistikast selgub, et 2015. aasta esimesel poolel on riigile võlgu olevate ettevõtete arv pöördunud viie-aastase langustrendi järel taas tõusule.

Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal suurenes aastaga 4,6 protsendilt 5,3 protsendile, kokku on võlgu 3 634 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet. Maksuvõlgadega ettevõtete osakaal on suurenenud pea kõikides tegevusalades, neist suurima osakaaluga sektorid on majutus ja toitlustus (10%), ehitus (9,4%) ning töötlev tööstus (8,6%).

Maksehäiretega ettevõtete arv jätkas mõõdukat vähenemist. Kokku on maksehäiretega ettevõtteid 3,1 protsenti ehk 2 125 aktiivselt tegutsevat ettevõtet. Kõige rohkem on maksehäiretega ettevõtteid majutus- ja toitlustussektoris (7,2%) ning ehitussektoris (5,4%).

Aastaga on vähenenud ka võlasummad. Ettevõtete omavahelised võlasummad vähenesid (-3,7%), moodustades kokku veidi üle 33 miljoni euro. Keskmine maksehäire summa oli 871 eurot. Kolmveerand maksehäirete kogusummast kuulus kahele sektorile – ligi 46% mäetööstuse ja töötleva tööstuse sektorile ning 23% veondus- ja laondussektorile.

Maksuvõlgade summa ehk ettevõtete võlad riigi ees vähenesid (- 5,5%), moodustades kokku 23,3 miljonit eurot. Keskmine maksuvõla summa oli 2 241 eurot. Kogusummast ligi kolmandik kuulus jae- ja hulgimüügi sektorile, 20% tööstussektorile ning 14% ehitussektorile.

Kõrge krediidiriskiga ettevõtete osakaal on aasta esimeses pooles pisut suurenenud, kuid jääb siiski madalale tasemel (11,9%). Samal ajal on teistest valdkondadest pea kaks korda kõrgema krediidiriskiga (23,3%) majutus- ja toitlustussektor, kus igal neljandal ettevõttel on suur võla tekkimise oht.

Ettevõtete maksekäitumise statistika põhineb Krediidiinfo Maksehäireregistri ning Maksu- ja Tolliameti andmetel. Valimi suuruseks on 68 823 aktiivselt tegutsevat Eesti ettevõtet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles