Kriis: riigiasutusi on liiga palju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis on seisukohal, et riigiasutuste ja ametnike arvu tuleks vähendada.
Tööandjate keskliidu juht Tarmo Kriis on seisukohal, et riigiasutuste ja ametnike arvu tuleks vähendada. Foto: Marina Puškar

Avalik sektor vajab palju ulatuslikumat reformi kui lihtsalt palkade vähendamine, alustada tuleks riigiasutuste arvulisest vähendamisest, kommenteeris Tarmo Kriis ministeeriumite palgakärpeid.

«Nõustun Meelis Atoneniga, kes ütles et avaliku sektori ja erasektori palgasüsteemides ei tohiks olla põhimõttelisi erinevusi. See tähendab, et ka suurem osa avaliku sektori töötajatest peaksid töötama töölepingu seaduse alusel, mitte avaliku teenistuse seaduse alusel,» sõnas tööandjate keskliidu juht.

«Olen kuulnud, et Soomes on kolm korda vähem riigiasutusi kui Eestis, kuid avalik teenus on parem. Avalikke teenuseid tuleks rohkem osutada elektrooniliselt, mis vähendaks vajadust inimtööjõu järele,» lisas Kriis.

Kõrgemate riigiametnike jaoks tuleks tema sõnul luua rotatsioonisüsteem, mille kohaselt ühes ametis ei tohiks töötada üle kindla ajaperioodi, nt 5 aastat.

See soodustaks võimekamate ametnike edutamist ning ergutaks parematele tulemustele. Samuti tuleks soodustada suuremat koostööd erasektoriga. Näiteks riigi tugiteenuseid võiksid konkursi korras osutada erafirmad.

Sellega oleks võimalik saavutada parem eesmärgipüstitus ning avalike vahendite otstarbekam kasutamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles