Vitsur: börsilanguse põhjuseks pole ainult Hiina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Heido Vitsur.
Heido Vitsur. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

LHV Panga majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul olid esmaspäevase üldise börsilanguse vallapäästjaks probleemid Hiina majanduses, samas ei saa rääkida languse puhul ainult ühest kindlast põhjusest.

«Kui rääkida esmaspäevasest üldisest börsilangusest, siis selle vahetuks vallapäästjaks olid loomulikult probleemid Hiina majanduses, kuid sama selge on ka see, et ega praegusel langusel siiski ühte kindlat, isoleeritud süvapõhjust ei olnud,» kommenteeris Vitsur BNSile.

«Ükskõik, kas see meile meeldib või mitte, pole maailmamajandus möödunud finantskriisist seni veel tervenenud ning on jätkuvalt kergesti haavatav,» ütles Vitsur. «Olukorra keerukus seisneb selles, et see praegu toimib majandus üliodavate baasintresside tingimustes, kuid lõpmatuseni sellist üliodava raha poliitikat jätkata ei tohi ega saa, sest see viiks uutele mullistumistele ja ebaefektiivsusele. Raha hinda tuleb hakata tõstma,» lisas ta.

Samas võib aga raha hinna valesti ajastatud või liig suur ühekordne tõsmine tuua Vitsuri sõnul endaga kaasa uue paanika, mis muudaks majanduse normaalsetesse rööbastesse juhtimise praegusest veelgi keerulisemaks.

«Kuivõrd Eesti majanduse käekäik sõltub suurimal määral meie võimest eksportida, siis juhul kui praegused raskused Hiinas toovad endaga kaasa nõudluse vähenemise Euroopa kaupade järele, hakkab see otseselt mõjutama Euroopa majanduskasvu ja seeläbi ka niigi praegu aneemilist Eesti eksporti,» prognoosis Vitsur.

Üldkokkuvõttes on olukord Vitsuri hinnangul siiski murettekitav, sest mistahes suure majanduse, olgu selleks siis Hiina, Vene või Saksamaa majandusprobleemid, häirivad globaliseerunud maailmas päris kindlasti kõigi arengut ja seega ka meie tulevikuväljavaateid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles