SEB Pank jättis Eesti majanduskasvu prognoosi 2,2 protsendile

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: www.seb.ee

SEB Pank jättis augusti Nordic Outlookis Eesti tänavuse ja tuleva aasta majanduskasvu prognoosi muutmata: pank ootab Eestis tänavu 2,2 ja tuleval aastal 2,7 protsendist kasvu, 2017. aastal on kasvuprognoos 3,4 protsenti.

Eesti tugevalt ekspordist sõltuv majandus on tasapisi kasvamas, märgib pank. Jaemüük on juba mõnda aega dünaamiliselt kasvanud, samas on tootmisvõimsused siiani alarakendatud, vahendab BNS. 

Majanduse kasvu veab Baltikumis jätkuvalt eratarbimine, eksporti ja kapitalikulutusi takistavad endiselt Venemaa majandussurutis ja impordipiirangud, nagu ka Ukraina konfliktist tingitud geopoliitiline ebakindlus.

Majapidamiste sissetulekud on kõrgemad järk-järgult väheneva tööpuuduse, nominaalpalga tugeva kasvu ja madala inflatsiooni tõttu. Samas hakkavad hinnad järgmine aasta Eestis ja Lätis tõusma, märgib pank.

Hoolimata madalatest laenuintressidest jääb laenude kasv suhteliselt madalaks, osalt on see tingitud rahvusvahelisest ebakindlusest.

Eestis ja Leeuds on eksport olnud panga hinnangul üllatavat nõrk, see on tingitud Soome majanduse nõrkusest, Venemaa toiduimpordi embargost ja madalatest kütusehindadest.

Äriinvesteeringud, mis olid madalad juba enne Ukraina kriisi, on tasapisi tõusma hakanud. Seetõttu ootab pank Baltikumis kiirenevat, kuid mõõdukat sisemajanduse koguprodukti kasvu aastatel 2016-2017.

Eestis ja Lätis kasvatab inflatsiooni eelkõige palgasurve ja see peaks 2017. aastal jõudma vastavalt 2,7 ja 2,2 protsendini. Olukord tööturul võib inflatsiooni ka prognoositust kiiremini kasvatada.

Eesti 6,5-protsendine töötuse määr on juba paar protsenti allpool tasakaalu näitavat 9-10 protsendi taset, Läti ja Leedu peaks selle tasemini jõudma järgmistel aastatel.

Pank prognoosib, et riikide eelarved ja jooksevkonto jääb 2015-1016. aastal väiksesse defitsiiti. Seda võib kasvatada surve suurendada avalikke kulutusi, muu hulgas kaitsekulutusi.

Panga prognoosi kohaselt kasvab Läti majandus tänavu 2,4, tuleval aastal 2,7 ja 2017. aastal 3,8 protsenti. Leedus on tänavune kasv 2, tuleva-aastane 2,8 ja 2017. aastal 3,2 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles