Prantsuse linn kaotas kontrolli «džungli» üle

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Migrandid ronivad veoautosse, mis peaks neid läbi Eurotunneli Suurbritanniasse viima.
Migrandid ronivad veoautosse, mis peaks neid läbi Eurotunneli Suurbritanniasse viima. Foto: VINCENT KESSLER / REUTERS

Téteghemi meer on kaotanud kontrolli laagri üle, mille linn Calais’ kaudu Eurotunnelisse pürgivate migrantide tarvis püsti pani.

Laager, mis pakub kraanivett, sooja ja elektrit, on langenud smugeldajate valdusse, kes kasutavad luksusautosid, et toimetada migrante 27 kilomeetri kaugusel paikneva Calais’ piirivalvurite selja taha, kirjutab Wall Street Journal.

«Käi välja siit, see on minu džungel,» öelnud üks smugeldajatest linnapea Franck Dhersinile, kui too laagrit juulikuus viimast korda väisas.

Varakate migrantide transportimise äri näib õitsevat.

Nagu ütlesid reporterile inimesed Iraagist, Süüriast ja Iraanist, maksid nad suuri summasid, et sõita veoautohaagistes läbi Türgi Téteghemini, kuid nüüd tuleb maksta täiendavad 2000 naela (3100 dollarit) selle eest, et neid Briti numbrimärke kandvate BMWde, Audide ja Mercedestega – need äratavad vähem kahtlust – veoautode peatuskohtadesse sõidutataks, kus veoautojuhtidest kaasosalised nad reisi viimaseks etapiks oma haagistesse topivad.

Migrandid hakkasid end Téteghemi lähistel sisse seadma seitse aastat tagasi. Linn eraldas neile maalapi, kus inimesed presentkatete all magada said. Kolm aastat hiljem, pärast eriti karmi talve, otsustas linnapea leeri täiustada. Kohale veeti laevakonteinerid, millest ehitati teatud mugavustega ajutised elamud.

«Ma ei soovinud olla meer linnas, kus inimesed surnuks külmuvad,» selgitas Dhersin.

Mõnda aega oli laager pealtnäha rahulik. Kohalikud käisid vahel toidupoolist ja rõivaid toomas. Mõned vedasid migrante linna jalgpallistaadionile duši alla.

Paranenud olud meelitasid kohale relvastatud jõugud, kes haarasid võimu ja hakkasid migrantidelt «üüriraha» küsima.

Politsei sõnutsi on paljud smugeldajad pärit Iraagist ja selle naaberriikidest ning nad teevad koostööd võrgustikega Lähis-Idas. Prantsuse linnakestes värvatakse Ida-Euroopa veoautojuhte, kellele makstakse politsei andmetel 10 inimese vedamise eest üle 6000 euro.

«Ühe sõidu eest võivad autojuhid saada terve aastapalga,» ütles politseiuurija.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles