Finantsstabiilsuse nõukogu: unustage reitinguagentuurid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Italy's Economy Minister Giulio Tremonti (C), Governor of Bank of Italy and Chairman of Financial Stability Forum Mario Draghi (L) and Vice Italy's Economy Minister Vittorio Grilli attend a G7 finance ministers and central bank governors meeting in Rome February 14, 2009. REUTERS/Tony Gentile  (ITALY)
Italy's Economy Minister Giulio Tremonti (C), Governor of Bank of Italy and Chairman of Financial Stability Forum Mario Draghi (L) and Vice Italy's Economy Minister Vittorio Grilli attend a G7 finance ministers and central bank governors meeting in Rome February 14, 2009. REUTERS/Tony Gentile (ITALY) Foto: TONY GENTILE/REUTERS

G20 riigid peaksid end võõrutama sõltuvusest krediidireitingu agentuuridest ning vaatlema kõiki reitinguid omaenda seaduste ja reeglite valguses, ütles eile finantsstabiilsuse nõukogu (FSB) esimees Mario Draghi.

Seda nõu kuulda võttes joonduks kogu G20 ehk siis kõik maailma juhtivad majandused sisuliselt USA viimaste seaduste järgi.

Reitinguagentuure on finantskriisi kiiluvees karmilt kritiseeritud selle eest, et tippreitingutega keerukad väärtpaberid osutusid olevat koormatud halbade laenudega.

«Pangad, turuosalised ja investeerimisasutused peaksid ise krediidihinnanguid andma ja mitte lootma ükspäinis ja mehaaniliselt agentuuride poolt väljastatud reitingutele,» ütles Draghi Seoulis, kuhu FSB novembris toimuva G20 tippkohtumise ettevalmistamiseks kokku tuli, arutades muuhulgas globaalse finantsreformi paketti.

FSB koosneb keskpankuritest ja mitmepoolsetest finantsasutustest. Lisaks reitinguagenturide ja keerukate väärtbaberite probleemile on neil palutud teha tegemist ka rahvusvaheliste pankadega, mida varem peeti «liiga suureks, et läbi kukkuda».

Just viimane ülesanne on aga osutunud kõige kõvemaks pähkliks, kuna arvamused selles küsimuses, kuidas teha tegemist hiiglaslike finantsasutustega, mille kokkuvarisemine kahjustaks tervet majadust, lähevad üha enam lahku.

Mõned riigid tahavad kehtestada süsteemselt olulistele finantsasutustele ekstra kapitali nõudeid, et nad oleksid kaotuste vastu kindlustatud. Teised keskenduksid meelsamini karmimale järelevalvele.

Draghi ütles, et ilmselt tulevad lahendused maailma lõikes variatsioonidega. «Teatud osad tulevad riigiti erinevad,» ütles ta.

Kindlasti nõuab FSB, et iga suur pank koostaks omamoodi «testamendi», mis teeks sulgemise protseduuri kokkuvarisemise korral lihtsamaks. Samuti on grupisiseselt juba kokku lepitud, et regulaatoritelt nõutakse suurte finantsasutuste karmimat järelevalvet, et välistada probleemide kuhjumist.

Paljud regulaatorid loodavad, et FSB plaan reitinguagentuuride rolli kärpida sunnib panku ja investoreid rohkem sõltumatuid uuringuid teostama ja oma riske hoolikamalt läbi kaaluma.

Seda pole aga praktikas lihtne teha. USA regulaatorid on mõnikord raskustes adekvaatse  alternatiivi leidmisega.

Reitinguagentuurid ütlevad, et toetavad kõnealust initsiatiivi. «Me ei ole iialgi propageerinud reegleid, mis muudaksid meie reitingute kasutamise kohustuslikuks. Sest see soodustaks liigset sõltuvust,» ütles Standard & Poor'si pressiesindaja.

Copyright The Financial Times Limited 2010.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles