Venemaa kaalub Gazpromi tükeldamist

Andres Reimer
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene majandusminister Aleksei Uljukajev.
Vene majandusminister Aleksei Uljukajev. Foto: SCANPIX

Sõltumatute gaasitootjate pakutud idee, võtta torujuhtmed gaasi ekspordimonopolilt Gazpromilt ära, on Venemaa majandusarengu ministri Aleksei Uljukajevi sõnul positiivne, vahendas Interfaks.

Riigile kuuluv Rosneft tegi ettepaneku, et Gazprom kaotaks  järk-järgult ekspordimonopoli ning torujuhtmed antaks üle eriliselt selleks asutatavale ettevõttele.

Suurimalt gaasitootjalt torujuhtmete ära võtmine tähendaks seda, et Venemaa asub oma energiamajandust reformima Euroopa Liidu eeskujul. Gazpromi eestvõttel on meie naaberriik varem kritiseerinud Euroopas energia ülekandekliinide eraldamist tootjatest, sest selline areng tagab konkureerivatele tootjatele ligipääsu turgudele. Gazpromi ekspordimonopoli pole energiaekspordist elatuv Venemaa seni soovinud lõhkuda, et vältida oma enda ettevõtete konkureerimist, mis viiks gaasi hinna langusesse.

Energeetikaminister Aleksandr Novak kritiseeris varem Rosnefti ettepanekut gaasiekspordi vabaks laskmiseks. „Me arvame, et tuleb säilitada orientiir ühtsele gaasieksportijale, et riigieelarve ei kannataks, et hinnad ei alaneks , et mitte luua konkurentsi,“ põhjendas Novak.

Maagaasi ekspordimonopol kuulub Gazpromile seaduse alusel. Veeldatud maagaasi LNG ekspordi andis Venemaa osaliselt vabaks, kuid ekspordiloa taotlejad peavad saama taotlema luba.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles