Moody's: paberimasinate seiskamine jätkub

Aivar Õepa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paberimasin Stora Enso Belgia tehases.
Paberimasin Stora Enso Belgia tehases. Foto: storaenso.com

Reitingu- ja analüüsifirma Moody's värske raporti kohaselt seisati tänavu esimesel poolaastal Euroopas kokku ligi miljoni tonnise tootmisvõimsusega ajalehepaberi tootmisliine. Et aga paberiturul jätkub ülepakkumine, prognoosib agentuur paberimasinate seiskamise jätkumist, vahendab Kauppalehti.

Moody's nimetas olukorda «jätkusuutmatuks».

Möödunud aastaga on ajalehepaberi hind turul kukkunud. Kui eelmisel aastal maksis levinuma paberi, 45-grammise paberi hind turul 480 eurot tonn, siis nüüd on tonni hind kukkunud turgu jälgiva Foexi indeksi kohaselt 445 eurole.

Samal ajal on ajalehepaberi nõudlus turul kukkunud kümme protsenti, nii et praegu käimasolevad tootmisliinid on ainult keskeltläbi 80 protsendi ulatuses koormatud.

Miljon tonni, mille võrra tänavu tootmisvõimsust vähendatud on, vastab kuuele protsendile kogutoodangust.

Tõusmas on aga teiste paberisortide hinnad, näiteks nõudlikumate trükiste puhul kasutatav nn kaetud paber on kallinenud aastaga sordist olenevalt kuni üheksa protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles