Poola päästab Süüria kristlasi

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pastor Moner Shaded on tõlgiks kahele Poola ajakirjanikega rääkivale kristlasest süürlannale Varssavi lennujaamas tänavu 10. juulil.
Pastor Moner Shaded on tõlgiks kahele Poola ajakirjanikega rääkivale kristlasest süürlannale Varssavi lennujaamas tänavu 10. juulil. Foto: AFP

Damaskusele tagasi vaadates ei mäleta Adnan Saad muud, kui kvartalit raputavaid plahvatusi ja pidevat hirmu sugulaste pärast. Seetõttu on uus elu Varssavis tõeline õnnistus: rahvas jalutab tänavail ja valitsus väärtustab inimelu.

Sel ajal kui kaasmaalased sadade kaupa üle maa ja mere Euroopasse pürgivad, osteti Saadile kuu aega tagasi lennupilet Poolasse, kirjutab Financial Times. Siin on tal naise ja pisitütrega maja, tasuta keelekursused, arstiabi ja kulutamiseks raha.

Kuidas nii hästi? Sest Saad ja ta pere on kristlased. Lisaks Poolale on paljud idapoolsed Euroopa maad võtnud kursi sellele, et vastu võetakse vaid Jeesuse järgijatest põgenikke.

Poola on nõustunud võtma vastu 50 kristlaste peret Süüriast – eraorganisatsiooni initsiatiivil ja peaministri nõusolekul.

Slovakkia on öelnud, et võtab sõjast räsitud riigist vastu 200 põgenikku, kuid vaid pühendunud kirikulisi. Tšehhi rakendab sama kriteeriumi tänavuseks plaanitud 70 pere puhul.

«Nad [mittekristlastest põgenikud] võivad olla Poolale ohuks. Ma arvan, et see oleks ISISe jaoks suurepärane viis paigutada oma võitlejaid kõikjale Euroopasse,» ütles Miriam Shaded, kes juhib Esterat – Poola sihtasutust, mis korraldas Saadi ja ülejäänud 49 pere valiku ja tuleku Poolasse.

«Ja kui need inimesed ei ole ISISe liikmed [Süürias], siis ei ole nende elud ohus ja järelikult on see tööränne. Kui nad on moslemid, siis neid ei tapeta moslem olemise pärast, sest nad usuvad sedasama mis ISIS,» selgitas Shaded.

Hiljuti mängisid Poola, Slovakkia ja teised Kesk- ja Ida-Euroopa riigid juhtivat rolli blokeerimaks Euroopa Komisjoni kava jaotada Euroopa Liidu liikmesriikide vahel kvootide alusel laiali 40 000 migranti.

Hiljem on Varssavi soostunud võtma vastu 2000 põgenikku peamiselt Süüriast ja Eritreast – 1600 võrra vähem, kui «pakuti». Ja seda vaid vabatahtlikkuse alusel. Poola välismaalaste ameti esindaja kinnitust mööda mängib on «religioosne taust oluline põgenike staatuse kinnitamisel.»

Estera kavatseb tuua Poolasse veel 250 kristlaste peret, alates septembrist – juhul, kui neil õnnestub koguda piisav rahasumma nende kohale lennutamiseks ning eluasemete leidmiseks.

«Me võime olla kindlad, et need inimesed ei kujuta meile ohtu, kuna nad on valitud kogudustest,» ütles Shaded ülalmainitud 50 pere kohta, kellele ühendus annab 2600 zlotti kulutamiseks kuus. Arstiabi tagab valitsus. «Muuhulgas [pidid nad näitama ette] ristimistunnistuse, pastorite soovituse, informatsiooni oma tervise kohta.»

Küsimuse peale, miks Estera vaid kristlasi vastu võtab, selgitas Shaded, et moslemistest migrandid on Poola kodanikele «tohutuks ohuks».

«See ei ole religioon, see on süsteem... mis võtab inimestelt vabaduse ja suleb nad totalitaarsesse süsteemi,» ütles ta ja lisas, et paljud islamiusku inimesed «on kurjategijad».

Estera poolt valitud perede vastuvõtmise otsust teatavaks tehes ütles Poola peaminister Ewa Kopacz: «Kristlased, keda Süürias barbaarselt taga kiusatakse, väärivad täna kristlike maade nagu Poola kiiret tegutsemist ja abi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles