Uber palkas taksojuhtideks kurjategijaid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uber mobiilirakendus.
Uber mobiilirakendus. Foto: SCANPIX

Uber eksitab kliente, väites, et neil on valdkonna parim taustauuringute süsteem, kuid tegelikkuses on taksojuhtideks palgatud inimesi, kes seksuaalkuritegude, inimröövide ja mõrvade eest süüdi mõistetud, vahendab Forbes.

San Francisco ja Los Angelese ringkonnaprokurörid andsid kolmapäeval Uberi suhtes sisse täiendatud kaebuse. Algne hagi algatati Uberi eksitavate äripraktikate suhtes juba möödunud detsembris. Hagi keskmes on Uberi valeväited ettevõtte taustauuringusüsteemi tõsiseltvõetavuse ja turvalisuse kohta.

Prokurörid on seisukohal, et ettevõtte jutt turvalisusest on selgelt ülepakutud. Los Angelese rahvusvahelises lennujaamas illegaalselt tegutsenud Uberi taksojuhtide seast on tuvastatud 22 juhti, kes minevikus erinevate kuritegude, sh joobes juhtimise eest süüdi mõistetud. Uberi väitel ei võta ettevõte tööle viimase seitsme aasta jooksul kriminaalselt karistatud inimesi.

San Francisco ringkonnaprokurör George Gasconi sõnul avastati Uberi taksojuhtide seast seksuaalkurjategijaid, vargaid, inimröövijaid ning mõrvareid, mis viitab suurtele süsteemivigadele taustauuringutes. Kuna tegemist on vaid Los Angeleses tegutsenud juhtidega, võib tegelik olukord olla palju hullem.

Prokuröride sõnul peab kriminaalsete taustauuringute kullastandardi kohaselt kasutama sõrmejälgede skaneerimist, mistõttu ei saa Uberi taustauuringuid valdkonna juhtivateks nimetada. Samuti väidetakse, et Uber ei tee tarbijatele piisavalt selgeks, et juhtide seast jäetakse välja vaid viimase seitsme aasta jooksul süüdi mõistetud kurjategijad.

Paljud kuritegudes süüdimõistmised, mis kaebuses välja toodi, on toime pandud varem kui seitse aastat tagasi. Uberi väitel on seitse aastat maksimum, mis California osariigi seadustega taustauuringute tegemiseks lubatud, ent prokuröride sõnul saavad taustauuringute tegijad juurdepääsu ka varasematele kuritegudele, kui isik on viimase seitsme aasta jooksul tingimisi vabastatud või vabanenud. Lisaks kasutab Uber seksuaalkurjategijate registrit, millest on puudu ligi 30 000 nime.

Uber ei nõustu prokuröride väitega, et sõrmejälgede skaneerimisel põhinevad uuringud on paremad kui nimepõhine uuring, sest kumbki variant pole ettevõtte väitel 100 protsenti lollikindel. Uberi sõnul kukkus mullu ligi 600 varem samas osariigis töötanud taksojuhti nende taustauuringuprotsessis läbi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles